Liberalernas ekonomiskpolitiske talesperson Mats Persson och partiledare Nyamko Sabuni.
Liberalernas ekonomiskpolitiske talesperson Mats Persson och partiledare Nyamko Sabuni. Bild: Henrik Montgomery/TT

Mats Persson (L) tillbaka som talesperson

Mats Persson blir ekonomiskpolitisk talesperson för Liberalerna, en position han haft men lämnade när januariavtalet slöts. Nu gäller det att gilla läget. Spela bollen där den ligger, säger han om överenskommelsen med regeringen.

ANNONS

Mats Persson presenterades på en pressträff i riksdagen av partiledaren Nyamko Sabuni.

-Det är fantastiskt att Mats är tillbaka igen, säger Nyamko Sabuni.

Persson var kritisk till Liberalernas regeringssamarbete med Socialdemokraterna och lämnade posten i protest. Han tog officiell ställning mot Jan Björklund för att släppa fram Ulf Kristersson (M) som statsminister.

-Jag har lyckats övertyga Mats att komma tillbaka till den här rollen nu. I det här läget finns det ingen mer rätt person än Mats Persson, fortsätter Sabuni.

Har gått vidare

Mats Persson tackar för förtroendet "att få inträda denna ärofyllda roll".

-Vi har ett ansvar mot våra väljare att driva igenom liberal och borgerlig politik och det ska vi göra de kommande åren.

ANNONS

På frågan hur han ser på att genomföra januariavtalet svarar han att så länge Stefan Löfven (S) lever upp till sin del kommer Liberalerna att göra detsamma. Varför han valt att komma tillbaka för att företräda L i den ekonomiska politiken handlar om att "gilla läget".

-Jag tror det flesta människor i sitt liv är med om att man förlorar ett ställningstagande och sedan går man vidare och det är det jag har gjort.

Att Nyamko Sabuni blivit partiledare har också haft en inverkan på hans val att återträda.

-Jag känner mig väldigt trygg i den här rollen nu.

Rättsväsendet

Persson beskriver att det behövs hårda prioriteringar de kommande åren i välfärdens kärna när konjunkturen troligen vänder neråt nästa år. Det rör sig om prioriteringar och tillskott i miljardklassen på rättsområdet, och inte bara på polislöner, enligt Mats Persson. Han vill inte göra några förändringar i det finanspolitiska ramverket.

-När den ekonomiska krisen kommer så kommer det att krävas stora pengar tillgängliga, inte minst i den svenska ekonomin, säger han, och fortsätter:

-Ska vi kunna säkra välfärden i det läget så är det otroligt viktigt att vi har sunda och stabila statsfinanser.

ANNONS