Bad, båtar, utevistelse, resor – och alkohol. De aktiviteter som förknippas med midsommaren bäddar för en olyckshelg utöver det vanliga.
- Nyår är den hårdast ansatta högtiden för oss, med valborg på andraplats och midsommar på tredjeplats. Under julen hänger folk mest hemma, säger Jenny Friberg.
- Alla olyckstyper relaterade till alkoholintag ökar. Bråk, drunkning, trafikolyckor, folk som sätter sig i båten eller bakom ratten när de inte ska.
Jämfört med en vanlig fredag ökar samtalen till SOS Alarm under midsommar med runt 17 procent, vilket motsvarar över 1100 samtal.
- Höjningen har varit ganska konstant genom åren. Vi får runt tre miljoner samtal per år, och den 17-procentiga höjningen runt midsommar har legat rätt stadigt. Förra året såg vi dock en ökning i antalet misshandelsfall, säger Friberg.
Vissa län utmärker sig extra mycket – inte oväntat rör det sig om populära semesterdestinationer. Under midsommar i fjol ökade antalet samtal från Blekinge med hela 73 procent, följt av Värmland med 70 procent.
- Samtidigt minskar det i till exempel Norrbotten, Västerbotten och Stockholm. Man ser tydligt var folk åker bort på midsommar.
Rättad:I en tidigare version angavs felaktiga uppgifter från SOS Alarm om vilka högtider larmen ökar mest.
Så här mycket ökade SOS-samtalen i de mest drabbade länen i procent under midsommar 2018, jämfört med en snittdag:
Blekinge: 73 procent
Värmland: 70 procent
Dalarna: 66 procent
Gävleborg: 58 procent
Här minskade samtalen mest:
Västernorrland: -8 procent
Norrbotten: -2,5 procent
Stockholm: -2 procent
Västerbotten: -1 procent
Källa: SOS Alarm