Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Justitieminister Morgan Johansson mildrade sitt uttalande om militär insats mot gängkriminaliteten. Arkivbild.

Militär insats mot gäng blev het potatis

Statsminister Stefan Löfven vill inte utesluta att militär kan sättas in för att bekämpa gängkriminaliteten. Justitieminister Morgan Johansson (S) tyckte först inte att det var någon bra idé. Sedan jämkade han ihop sitt ordval med Löfvens.

I riksdagens partiledardebatt föreslog SD-ledaren Jimmie Åkesson att militär ska kunna sättas in mot gängkriminaliteten. När Stefan Löfven efter debatten fick frågan vad han tycker om det, stängde han inte helt dörren.

- Det är inte min första åtgärd att sätta in militär, men jag är beredd att göra vad som behövs för att se till att den grova organiserade brottsligheten ska bort, sade han till TT.

När TT sedan frågade Morgan Johansson avvisade han först den idén.

- Det ser jag inte som aktuellt. Och det tror jag inte statsministern avser heller. Vi har de polisiära resurser som vi behöver ha för att stävja det här våldet. Vi har kraftsamlat just i de områden vi pratar om, sade han till TT.

- Dessutom är det så att för att kunna klara den här typen av konflikter så behöver man också ha kompetens för detta, och polisen har en unik kompetens för att hantera gängkriminalitet och den har inte militären, fortsatte justitieministern.

Men när Ekot någon timme senare ringde upp Morgan Johansson hade han modifierat uttalandet.

- Statsministern tänker sig situationer som skulle vara väldigt extrema och då måste man tänka igenom vilka möjligheter man i så fall har för att komma tillrätta med sådana situationer, sade justitieministern.