Sveriges försvarsminister Pål Jonson (M). Arkivbild.
Sveriges försvarsminister Pål Jonson (M). Arkivbild. Bild: Pontus Lundahl/TT

Ministern om "rysstugorna": Kommer att följa upp

Försvarsmakten hyrde stugor ägda av ryska politiker med kopplingar till Kreml under den senaste Nato-övningen i Nordnorge.
Rutiner för kontroll vid sådana bokningar saknas, enligt försvaret.
"Vi kommer att följa upp vilka åtgärder som kan behövas med anledning av det som nu blivit känt", säger försvarsminister Pål Jonson till TT.

ANNONS

En företrädare för stugbyn uppgav för TV4 Nyheterna i söndags att försvaret hyrde två stugor med sammanlagt 32 sovplatser under två veckor i mars.

Försvarsmakten bekräftar att soldater bott i stugorna under en kort tid, under övningen Nordic Response i mars, men inte hur många eller hur länge.

Vem som ägde stugorna kände försvaret inte till – förrän nu.

– Nej, självklart inte. Då hade vi ju inte bokat dem. Det är ju oerhört olyckligt att det här har hänt, säger Sofia Kalmeborg, pressekreterare vid försvaret.

– Det är inte bra alls. Det är ändå svenska skattepengar som trillar ner i ryska fickor, fortsätter hon.

ANNONS

Ägs av rysk borgmästare

Totalt finns det tre så kallade "rysstugor" i stugbyn. De ligger i ett militärt känsligt område nära Bardufoss militärflygplats och norska arméns högkvarter. En av stugorna ägs av borgmästaren i Murmansk på Kolahalvön, de två andra har köpts av en framstående lokalpolitiker i samma stad, enligt norska TV2:s avslöjande i förra veckan.

Kalmeborg säger att Försvarsmakten saknar "riktiga rutiner för när vi bokar boenden".

– Det behöver nog ses över. Däremot så är ju vår personal otroligt säkerhetsmedveten och genomgår prövningar och utbildningar i hur vi förhåller oss. Men vi har inte någon rutin för kontroll av ägarförhållanden, tyvärr, säger hon.

Försvarsmaktens bedömning är att stugbokningen inte inneburit någon säkerhetsrisk.

– Vår bedömning är att det inte har funnits någon risk för att information skulle ha kommit i orätta händer eller till fel öron, säger Kalmeborg.

Försvarsministern: Följer upp

Försvarsminister Pål Jonson (M) säger i en skriftlig kommentar till TT att han välkomnar att uthyrningen granskats av försvaret och att det är bra att "säkerhetsrutinerna följts, så att inte hemlig information gjorts tillgänglig i stugorna".

"Även om det inte ska ha spridits hemlig information i de här stugorna är det också en lämplighetsfråga vilka man hyr av. Vi kommer att följa upp vilka åtgärder som kan behövas med anledning av det som nu blivit känt, så att den här typen av problem inte upprepas", fortsätter Jonson.

ANNONS

Även norska försvaret har hyrt stugorna – ett avslöjande som fick statsministern att reagera.

– Det här illustrerar att det är något som vi måste följa väldigt noga. Vem äger fastigheter i Norge? Var då och kan det vara ett säkerhetshot? frågade sig Norges statsminister Jonas Gahr Støre i ett TV2-inslag i lördags.

Stugorna ligger nära en militärflygplats. Arkivbild.
Stugorna ligger nära en militärflygplats. Arkivbild. Bild: Heiko Junge/NTB-TT

Fakta: De äger "rysstugorna"

De tre så kallade "rysstugorna" är en del av Målselv Fjellandsby i nordnorska länet Troms. Stugorna ligger vid det militärt känsliga området Bardufoss.

När de byggdes 2009 var den rysk-norska relationen varmare och på den tiden fanns förhoppningar om att locka ryska turister.

De tre stugornas ägare är:

+ Igor Morar, borgmästare i Murmansk och medlem i Vladimir Putins parti Förenade Ryssland. Köpte stugan tillsammans med en kompanjon 2010, då han var en etablerad affärsman. Sadlade om till politiker 2013.

+ Dottern till Viktor Sajgin, en framstående och mångårig ledamot i den regionala duman i Murmansk för Förenade Ryssland. Stugan köptes av Viktor Sajgin 2009.

+ Aleksander P Timofejev, chef vid den atomdrivna ryska isbrytarflottan Atomflot, som ägs av det statliga ryska kärnkraftsbolaget Rosatom. EU och USA har utfärdat sanktioner mot Atomflot. Timofejev står som ägare sedan 2012, men Viktor Sajgin uppges ha betalat.

Källor: Norska TV2 och Dossier Center, en exilredaktion grundad av en rysk regimkritiker

ANNONS