På måndagen inleddes rättegången i Lunds tingsrätt för det föräldrapar som åtalats misstänkta för synnerligen grov misshandel, olaga frihetsberövande och grov fridskränkning av sin dotter.
På måndagen inleddes rättegången i Lunds tingsrätt för det föräldrapar som åtalats misstänkta för synnerligen grov misshandel, olaga frihetsberövande och grov fridskränkning av sin dotter. Bild: Johan Nilsson/TT

Misstanken: Flickan tvingades i ättika via slang

I fallet med den ättiksskadade flickan i Eslöv måste man se till helheten, anser åklagaren:
– Det här barnet har väldigt, väldigt omfattande skador, säger Ingegerd Jigin när rättegången mot föräldrarna inleds.

ANNONS

Den då sexåriga flickan var iskall, med en kroppstemperatur på 33,9 grader, och hennes magsäck var förstörd av ättika, när hennes pappa tog henne till barnakuten i Lund natten till julafton förra året. Åklagare Ingegerd Jigin hävdar att föräldrarna "tillsett" att dottern fått i sig så mycket ättika att hon försatts i livsfara.

– Hon var döende när hon kom in. Hon skulle ha dött inom kort, om hon inte fått vård, säger åklagaren.

Åklagaren är öppen med att polis och åklagare inte vet exakt hur flickan fick i sig ättikan, men hon har en hypotes:

– Hon kan ha fått något föremål nerstoppat i halsen, till exempel en slang, för att få ner ättika.

ANNONS

Enligt åklagaren bekräftas hypotesen av att sjukvårdspersonalen hittade skavsår i halsen, som inte orsakats av sjukvårdsinstrument.

"Maten i en glasslåda"

Åklagaren säger att ett stort pussel ska läggas under rättegången i Lunds tingsrätt och hon vädjar till rätten att ta in helhetsbilden. Hon beskriver den flicka som kom in till akuten som full av blåmärken och gamla ärr. Hon hade obehandlade frakturer, märken efter en stor brännskada och även skador i underlivet.

– Hon har suttit bunden i en bilbarnstol. Hon har endast fått mat en gång om dagen, på kvällarna. Hon får maten i en glasslåda, vi får intrycket att hon får resterna. Hon får inte gå på toaletten, beskriver Ingegerd Jigin.

"Bra förälder"

Föräldrarna nekar till att ha utsatt sin dotter för brott. Pappan anser sig ha varit en bra förälder till flickan, uppger försvarsadvokat Anders Elvingsson för TT.

Att sexåringen drack ättika var en olyckshändelse, hävdar föräldrarna, och ättikan ska enligt dem i sin tur ha orsakat den kraftiga nedkylningen.

– Han förnekar brott. Han har ingen kunskap alls om de här skadorna som påstås av åklagaren. Det enda han har gjort är att han har kört in målsägande till sjukhus tidigt på julaftons morgon i samband med att hon har konsumerat ättika, säger advokaten.

ANNONS

Flickan vägde långt under genomsnittet för en sexåring, 16,2 kilo, när hon kom till sjukhuset och åklagaren hävdar att hon utsatts för kraftig undernäring eller svält.

– När det gäller hennes vikt hade hon varit sjuk i maginfluensa kort inpå, säger Anders Elvingsson.

Sårigheter där flickans blöja suttit förklarar föräldrarna med diarré till följd av samma magsjuka.

Båda nekar

Även mamman nekar. Bitarna passar inte ihop i åklagarens pussel och många bitar saknas, enligt mammans försvarsadvokat Ebba Gerleman. Mamman sitter med ryggen mot åhörarna och hennes profil döljs bakom hennes långa hår.

Ingegerd Jigin har sin bild klar av föräldrarnas utsagor:

– För det första påstår jag att de inte talar sanning i något avseende, säger hon.

På samtliga punkter betonar åklagaren att föräldrarna hade garantansvar för sin dotter. De var hennes vårdnadshavare och hade därför skyldighet att skydda henne och ha omsorg om henne.

"Totalt i nekros"

Flickans särskilda företrädare Malin Wahlqvist Raihle yrkar på 2,6 miljoner kronor i skadestånd, bland annat med hänvisning till att hon fått magsäcken bortopererad på grund av ättiksskadan.

– Hennes magsäck var totalt i nekros. Den var död, säger åklagaren.

Hon berättar att flickan i dag kan äta mat i små portioner, men att hon fortfarande får sondmatning som komplement.

ANNONS

– Man vet inte hur hennes liv kommer att se ut framöver, säger Ingegerd Jigin.

Åklagare Ingegerd Jigin.
Åklagare Ingegerd Jigin. Bild: Johan Nilsson/TT
Mannens försvarsadvokat Anders Elvingsson och åklagaren Ingegerd Jigin i en paus under första rättegångsdagen.
Mannens försvarsadvokat Anders Elvingsson och åklagaren Ingegerd Jigin i en paus under första rättegångsdagen. Bild: Johan Nilsson/TT

Fakta: Åtalet i korthet

Föräldrarna till en i dag sjuårig flicka åtalas på sju punkter.

Synnerligen grov misshandel: Föräldrarna ställs till svars för att flickan har fått i sig en sådan mängd ättika att hon tillfogats frätskador på matstrupe och magsäck och därmed försatts i livsfara. De ska också ha utsatt henne för långvarig och kraftig nedkylning och därmed försatt henne i ett livsfarligt tillstånd. Eftersom de är vårdnadshavare har de garantansvar för flickan och har därmed i vart fall vetat om att flickan utsatts för detta, men låtit bli att ingripa.

Två fall av frihetsberövande: Flickan ska hållits fastbunden i en bilbarnstol, instängd i en tvättstuga där handtaget på insidan tagits bort, under flera veckor i december 2022. Även långt tidigare ska flickan hållits instängd. Det ska skett tidvis, mellan april 2020 och juni 2022, i ett rum med förspikade fönster och grind för dörren.

Föräldrarna åtalas också för tre olika grova misshandelsbrott mot flickan samt ett fall av grov fridskränkning.

Källa: Åklagarens stämningsansökan

ANNONS