Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Vänsterns partiledare Jonas Sjöstedt inför partiledardebatten i SVT i söndags. Arkivbild.
Vänsterns partiledare Jonas Sjöstedt inför partiledardebatten i SVT i söndags. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Mitt i las-kaoset: Stödet för V ökar

Vänsterpartiet verkar ha gynnats av kaoset kring las-förhandlingarna och hotet om att försöka avsätta statsminister Stefan Löfven (S). I en ny sympatimätning från Sifo, som publiceras i Göteborgs-Posten och Svenska Dagbladet, ökar partiet sitt stöd från 8,9 procent till 10,0 procent – en statistiskt säkerställd ökning.

Det är också den sista Sifo-mätningen med Jonas Sjöstedt som ledare för Vänsterpartiet. Partiet fick 8 procent av rösterna i riksdagsvalet 2018.

I övrigt är det små ändringar i opinionen och de övriga förändringarna ligger inom felmarginalen. Trenden är att stödet för Socialdemokraterna minskar om man räknar från toppnoteringen på 31,7 procent i maj, när pandemin härjade som värst i Sverige.

Moderaterna och Sverigedemokraterna är jämnstora med 20,6 respektive 20,2 procent. Därefter kommer Centern (7,7 procent), KD (5,9 procent), MP (4,3 procent) och L (3,2 procent). Partiet skulle alltså åka ur riksdagen om det vore val i dag.

Sifo genomförde på uppdrag av SvD och GP 7 299 intervjuer med slumpmässigt utvalda personer från 18 år och uppåt. Frågan som ställdes var: "Vilket parti skulle du rösta på i riksdagsvalet om det var val i dag?"

Intervjuerna genomfördes 5 till 15 oktober. Cirka 1 000 intervjuer gjordes med telefon, resten via en webbpanel.

Telefonintervjuerna ges ett större värde (viktas högre) än webbintervjuerna, så att 50 procent av totalresultatet baseras på telefonintervjuerna och 50 procent baseras på webbintervjuerna.

Webbintervjuerna görs främst för att få en större bas för att kartlägga strömningar mellan partierna.

Källor: SvD och GP