Forskare ska nu kartlägga mördarsniglars rörelsemönster. Arkivbild.
Forskare ska nu kartlägga mördarsniglars rörelsemönster. Arkivbild. Bild: ANDERS WIKLUND / TT

Mördarsniglars rörelsemönster studeras

Mördarsnigeln är ett gissel i många svenska villaträdgårdar där de trivs och frodas under sommarhalvåret. Nu kartläggs deras rörelsemönster i en forskningsstudie i Kristinehamn.

ANNONS

Mördarsniglarna rör sig över ganska begränsade ytor, och inte särskilt snabbt. Dessutom är det lätt att manipulera miljön de befinner sig i. Det gör dem till en lämplig organism för att besvara grundforskningsfrågor om hur djur rör sig i olika miljöer, säger Johan Watz, biträdande universitetslektor i biologi vid Karlstads universitet, som är ansvarig för projektet.

Två mönster

Under kartläggningen undersöks om mördarsnigelns rörelsemönster ändras ifall områden med högt gräs, som är en bra livsmiljö för djuren, är små och utspridda, jämfört med om de är större och mer enhetliga.

– Hur långa förflyttningar gör de på en dag? Hur många förflyttningar gör de? Hur benägna är de att lämna platsen där de detekterades förra gången? Kan det vara så att om gräsytan är för liten att mördarsnigeln kan vilja söka upp något större och därför ha ett mer aktivt mönster? frågar Johan Watz.

ANNONS

Under studien klipper han två typer av mönster i en gräsmatta för att kunna se hur mördarsnigeln beter sig i mindre områden med högt gräs jämfört med de större.

80 sniglar har chipmärkts för studien och följs under två veckor.

Biologisk mångfald

Studiens resultat kan bli intressant även för vanliga villaägare, eftersom det kan ge en bild av hur framgångsrik lokal bekämpning kan vara och hur stora områden med högt gräs sniglarna behöver för att vilja tillbringa dagen där.

– Det kan ju vara bra att hålla efter och hålla trädgården torr och kortklippt om man vill ha färre mördarsniglar. Men vill man ha biologisk mångfald med många olika sorters insekter, då kan det vara idé att släppa upp högt gräs och äng. Det är inte så att jag från en naturvårdsvinkel vill säga att alla ska klippa ned sina gräsmattor så kort som möjligt, säger Johan Watz.

Han anser att man ska bekämpa invasiva arter som ställer till med problem.

– Men målet med studien är att ta reda på mer om djurs rörelser i fragmenterade miljöer. Och om det blir några praktiska tillämpningar så är ju det bra – hur man ska sköta parker och trädgårdar för att minska problemet. Men jag tror inte att det är möjligt att utrota den här arten.

ANNONS

Kristin Groth/TT

Fakta: Mördarsnigel

Det finns cirka 20 snigelarter i Sverige, och en av dem är mördarsnigeln eller spanska skogssnigeln som den egentligen heter.

Mördarsnigeln är oftast mörkt brunröd med en röd frans nertill, men den kan vara allt från nästan svart till orange.

Finns det många på samma ställe är det ofta mördarsnigel. I vuxet tillstånd blir de 7–15 centimeter långa och ytterst slemmiga.

Namnet "mördarsnigel" har den fått eftersom den ibland äter upp individer av den egna arten. Normalt äter den dock vegetabilier, men den är en allätare.

Källa: Naturhistoriska riksmuseet

ANNONS