Inrikes- och justitieminister Morgan Johansson överlevde omröstningen.
Inrikes- och justitieminister Morgan Johansson överlevde omröstningen. Bild: Henrik Montgomery/TT

Morgan Johansson får sitta kvar som minister efter misstroendeomröstning

Inrikes- och justitieminister Morgan Johansson (S) blir kvar på sin post. Misstroendeomröstningen i riksdagen samlade inte tillräckligt många röster för att fälla honom.

ANNONS
|

För att en misstroendeförklaring skulle riktas mot justitieministern krävdes 175 ja-röster.

Omröstningen slutade med 174 ja mot 97 nej, medan 70 ledamöter avstod från att rösta. Därmed följde alla ledamöter partilinjen.

– Sverige är i utsatt läge och behöver en handlingskraftig regering. Det är därför bra att justitieministern nu kan fortsätta sitt arbete, säger Magdalena Andersson.

Hon tycker att Moderaternas partiledare Ulf Kristersson valt att skapa osäkerhet i en tid då Sverige behöver ledarskap och sammanhållning.

– Den här processen har skapat osäkerhet i en känslig tid men också visat hur viktigt det är att även oppositionen tar ansvar längs vägen mot ett Natomedlemskap.

ANNONS

Andersson kallar beslutet från M, KD och L att stötta SD:s misstroendeyrkande "lättvindigt", och konstaterar att det är mindre än 100 dagar kvar till valet.

– Sverige och svenska folket behöver inte mer politisk spel som sätter käppar i hjulet får vår Natoansökan.

Andersson framhåller att hon arbetat hårt för att inhämta säkerhetspolitiska försäkringar från andra länder under Natoprocessen. Hon har samtalat med USA:s president Joe Biden i Vita huset och ledare i Tyskland, Frankrike och Storbritannien.

ANNONS