Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Morgan Johansson: Vi går V till mötes

Regeringen försöker tillmötesgå Vänsterpartiet för att undvika att bli bortröstad på måndag. Lösningen kan bli en partsuppgörelse på bostadsmarknaden.
Det beskedet ger nu justitieminister Morgan Johansson (S) i Ekots lördagsintervju.
– Men vi vet att en del aktörer har grävt ner sig långt i sina skyttegravar, så det blir svårt, säger han.

Regeringen lyckades undvika en regeringskris på Las-frågan genom att arbetsmarknadens parter själva kom fram till vilka regler som ska gälla och att dessa ska ligga till grund för lagstiftningen på arbetsmarknaden.

Enligt Morgan Johansson, som är ansvarig för hyresutredningen i regeringen, försöker man nu få till en likartad lösning för att undvika att bli bortröstad på måndag. Enligt justitieministern har både han och Stefan Löfven en rad möten i helgen.

– Det var ett av de önskemål som Vänsterpartiet hade och då menar jag att vi har gått dem till mötes. Att nu rusa iväg och vilja avsätta regeringen när vi faktiskt går dem till mötes gör det ännu svårare att motivera utifrån deras synvinkel.

Ett möte med parterna är uppsatt till den 30 juni, enligt Johansson.

En plattform

V-ledaren Nooshi Dadgostar har dock tidigare avvisat ”samtal” mellan parterna och i stället krävt regelrätta förhandlingar.

I intervjun får Morgan Johansson frågor om detta.

Kommer det att bli det, reella förhandlingar? frågar programledaren Monica Saarinen.

– Ja men det är ju parterna som förhandlar, regeringen förhandlar inte med någon part, det är parterna som förhandlar sinsemellan. Det är den plattformen som vi kan tillskapa för parterna, säger Johansson.

Och tillägger:

– Det vi kan göra är att försöka underlätta en sådan här lösning. När det gäller arbetsrättssidan handlade det precis om det, där lyckades man åstadkomma en lösning mellan parterna och regeringen kunde medverka till den bland annat genom att anslå mycket stora medel till kompetensutveckling och då löste man ut den frågan.

Morgan Johansson, justitie- och migrationsminister (S). Bild: Nils Petter Nilsson
Morgan Johansson, justitie- och migrationsminister (S). Bild: Nils Petter Nilsson

Hyresgästföreningen välkomnar

Enligt Morgan Johansson går det i nuläget inte att säga hur försöken kommer att avlöpa. Han framhåller dock att Hyresgästföreningen, som V lyft fram som en avgörande part, välkomnat regeringens initiativ.

– De är med på den här processen. Men svårigheten är att den andra sidan också måste vara med, Fastighetsägarna också. Regeringen kan inte bara prata med en part.

Marie Linder, Hyresgästföreningens ordförande, kommenterar frågan i ett pressmeddelande.

– Det är bra att regeringen har bjudit in bostadsmarknadens parter så att hyresgästerna har en röst och en särskild roll i den fortsatta processen. Det borde gjorts från början. Vår ståndpunkt är att frågan ska avgöras i förhandlingar mellan bostadsmarknadens parter.

Fastighetsägarnas vd, Anders Holmestig, slår i ett pressmeddelande fast att reformen för friare hyressättning i nyproduktion är viktig.

– Vårt uppdrag är att arbeta för en bättre fungerande bostadsmarknad med fler bostäder och det arbetet kommer fortsätta oavsett regering, säger han.

Står fortsatt bakom avtalet

Morgan Johansson påpekar dock också i radiointervjun att S/MP-regeringen fortsatt står bakom januariavtalet med Centerpartiet och Liberalerna. Och att det pågår en rad samtal på många nivåer.

Enligt justitieministern jobbar både han och Stefan Löfven stenhårt hela helgen för att försöka undvika en regeringskris. Misslyckas man väntas regeringen röstas bort på måndag klockan tio.