Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin vill lätta på reglerna för familjeåterförening. Det blir en prioriterad fråga i eventuella regeringsförhandlingar.

MP: Familjeåterförening viktig regeringsfråga

Trots att Socialdemokraterna och Miljöpartiet går till val på helt olika migrationspolitik vill språkröret Isabella Lövin ändå regera vidare med S. Men kravet på att mildra reglerna för familjeåterförening blir en fråga för eventuella regeringsförhandlingar, säger hon i en intervju med TT.

Under mandatperioden har den rödgröna regeringen skärpt asylpolitiken till EU:s miniminivå. Den tillfälliga, skärpta asyllagen löper ut nästa sommar. S vill då att lagen ska permanentas om EU inte lyckats enas om gemensamma regler. MP, däremot, vill återgå till en mer generös migrationspolitik.

Inte avskräckt

Beslutet om den skärpta asylpolitiken har varit en av regeringstidens mest smärtsamma kompromisser för MP. Men Isabella Lövin är beredd att förhandla om asylpolitiken med S igen, om det skulle bli aktuellt med en ny rödgrön regering.

- Vi vill fortsätta att regera med Socialdemokraterna och vi vill inte ge inflytande till Sverigedemokraterna. Vi lever i en värld där medmänsklighet och humanism måste försvaras varje dag. Jag är väldigt orolig för det sluttande planet, som vi också ser i den svenska debatten, där man mer och mer börjar inta positioner som var helt omöjliga för några år sedan, säger Isabella Lövin.

Prioriterad fråga

Frågan om familjeåterförening är viktig för MP, som vill att det ska bli lättare för exempelvis syrier att ta hit sin familj. Det är ett av MP:s prioriterade vallöften.

- Det som finns i vårt valmanifest är saker som vi kommer att driva i en regeringsförhandling. Och det här tillhör en av de prioriterade punkterna för oss, så det är självklart en fråga som kommer att vara viktig, säger Isabella Lövin.

S vill dock inte förändra reglerna i den tillfälliga lagen.

TT: Så de som röstar på er kan få Socialdemokraternas asylpolitik igen?

- Vi har varit väldigt tydliga med vad vi står för. Den här mandatperioden har vi ändå fått igenom gymnasielagen och ensamkommandelagen, säger Isabella Lövin.