Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och Gustav Fridolin hävdar att partiet går in i valrörelsen med självförtroende och kamplust. Arkivbild.

MP: Vi har klarat provet

Miljöpartiet går till kongress och val med stort självförtroende, trots usla opinionssiffror, enligt språkröret Gustav Fridolin. I förslaget till valmanifest lyfter partiet fram en antibiotikaskatt på importerat kött, en ny form av friår och att flyktingfamiljer ska ha rätt att återförenas.

- Vi är ett parti med stort självförtroende som samlas, vi har prövats och vi har klarat det, säger Fridolin på en pressträff inför partiets kongress i Västerås i slutet av maj.

- När det blir lite obekvämt, flygskatt, höghastighetståg, investeringar, då är det bara MP som driver på, de andra backar undan, säger han.

Miljö- och klimatfrågor är det stora huvudnumret i valmanifestet, som ska diskuteras och beslutas på kongressen. Skolfrågor hör däremot inte till de högst prioriterade längre.

Snabba tåg

Bland de sex mest prioriterade förslagen finns en satsning på höghastighetståg, stopp för spridning av plast i haven, en satsning på barn- och ungdomspsykiatrin för att få bort köerna och förslag för att påverka arbetstiden.

- Det är en viktig folkhälsofråga, säger språkröret Isabella Lövin om arbetstidsförslagen.

De två viktigaste handlar om att personal i välfärden i slutet av sitt arbetsliv ska kunna gå ned i arbetstid utan att det ska påverka pensionen samt en möjlighet till "utvecklingstid" under ett år, som är en omarbetad form av friår för den som vill utbilda sig eller starta eget.

Enligt den stora Som-undersökningen från Göteborgs universitet ligger miljö och klimat högst upp när svenskarna ska rangordna vad de oroar sig mest för. Men klimatfrågan ligger inte högst upp på listan över väljarnas viktigaste valfrågor.

Skatt på plast

När andra partier presenterar valstrategier handlar mycket om lag och ordning och satsningar på poliser, men inte hos MP.

- Jag tycker att vi under tiden i regeringen visat att vi inte alls är främmande för att skärpa straff och ge mer pengar till försvaret och till polisen. Vi ser att det har varit eftersatt. Men vi vill hellre sätta ljuset på lösningarna på gängkriminalitet och den oro vi har sett i de utsatta områdena, säger Isabella Lövin.

Partiet kan tänka sig förbud och skatter för att stoppa spridningen av plast och gifter i haven. Och Isabella Lövin tycker även att EU-kommissionens nya förslag om en EU-skatt på plast är intressant och kan diskuteras, dock inte att intäkterna i så fall ska gå till EU-budgeten.

- Jag tycker att det är en mycket intressant tanke, vi får titta närmare på den här frågan, säger hon.