Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi presenterar partiets budgetförslag på en pressträff i riksdagens presscenter.
Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi presenterar partiets budgetförslag på en pressträff i riksdagens presscenter. Bild: Fredrik Sandberg/TT

MP vill låna till stora investeringar

Miljöpartiet vill göra stora satsningar på välfärden, på klimatinvesteringar och för att stötta hushåll med små marginaler. Det ska finansieras med lån och skattehöjningar.

ANNONS

– Vi måste visa att en annan väg är möjlig, säger MP:s språkrör Märta Stenevi.

Miljöpartiet (MP) har döpt sin budgetmotion för 2023 till "Vi bygger det nya gröna folkhemmet".

I motionen finns flera stora satsningar på klimat och miljö. Bland annat 12 miljarder kronor på förnybar energi, 3,5 miljarder på klimatanpassningar och 8 miljarder på energieffektivisering. Partiet vill att staten ska stå för 80 procent kostnaderna när privatpersoner gör sina bostäder mer energisnåla.

För glesbygdsbor

Samtidigt föreslår MP mer pengar även till välfärden. Partiet vill till exempel höja de generella statsbidragen till kommuner och regioner med 14 miljarder mer än regeringen, göra en sjukvårdssatsning på 9,5 miljarder för högre löner och fler anställda, samt lägga två miljarder till på likvärdighetsbidrag i skolan.

ANNONS

Därtill föreslår MP flera åtgärder för att stötta hushåll ekonomiskt, bland annat genom höjd garantinivå i sjuk- och assistansersättningen, genom att inflationssäkra barnbidrag och underhållsstöd, genom att slopa karensdagen och höja studiemedlen.

För människor i glesbygd föreslås en särskild skattesänkning på 4 000 kronor per person.

"Mer rättvis"

Att MP har råd att göra stora satsningar på både klimat- och miljö, välfärden och på hushållen, beror bland annat på att partiet vill att staten lånar hundra miljarder kronor per år till klimatinvesteringar de kommande tio åren.

Stenevi betonar att lånefinansieringen ska användas för investeringar som sänker både utsläppen och energikostnaderna.

– På det här sättet får vi en mer rättvis fördelning av resurserna och en möjlighet att investera oss ur krisen på ett sätt som också sänker kostnaderna för hushållen, säger hon.

MP finansierar sina satsningar också genom skattehöjningar, till exempel på kapitalskatter. Partiet vill även pausa den automatiska höjningen av inkomstgränsen för när statlig skatt ska betalas. Det ska stärka statskassan med 13 miljarder kronor. MP säger också nej till regeringens förslag på att sänka energiskatten på bensin- och diesel.

ANNONS