Mycket pollen i Bohuslän 2023 – medicin hjälper mot symtom

Var och varannan svensk är pollenallergisk, och det ser ut att bli mycket pollen 2023. Fler borde söka hjälp mot sina symptom – för det finns medicin som hjälper. Det säger professorn Christer Janson.
– De som har det jobbigast har besvär från mars till september.

ANNONS
|

Ungefär var fjärde person i Sverige är allergiska mot pollen och 2023 väntas bli ett extra jobbigt år för den som inte tål björk. Men de allra flesta kan bli hjälpta. Det säger överläkaren Christer Janson, professor vid institutionen för medicinska vetenskaper vid Uppsala Universitet och ordförande för Svensk förening för allergologi.

– Jag tycker att det är synd att folk går omkring och mår jättedåligt under den här otroligt vackra delen av året. Så försök få den hjälp som finns att få, säger han.

Han säger att det inte finns några direkta bevis för att det skulle vara farligt att gå år efter år utan att behandla sina symptom på pollen, men att kostnaden är att man mår sämre än man skulle behöva göra. Det kan få konsekvenser om man är student och har tentor på våren, men också arbetsmässigt.

ANNONS

– Därför tycker jag att man ska försöka få så bra behandling som möjligt. För de allra flesta kan man göra saker så att det blir ganska drägligt under pollensäsongen.

Utreda allergi mot pollen

Så, vad ska man göra? Måste man undersöka om man har pollen, eller räcker det att självmedicinera receptfri allergimedicin? Det beror på hur svåra besvären är, enligt Christer Janson.

– Har man relativt lindriga besvär och märker att det finns en tydlig årtidsvariation och det hjälper med vanliga allergitabletter behöver man inte göra mer än så. Men har man inte kontroll på sin sjukdom med receptfria läkemedel tycker jag att man bör gå till vårdcentralen och undersöka sig.

Medicin mot pollen

Det är att rekommendera att hålla koll på pollenprognoser för att veta när du ska ta din allergimedicin. Om man tar antihistaminer, den medicin som de flesta brukar börja med, är det bra att börja medicinera så fort man börjar känna av symptomen, enligt Christer Janson.

– Tar man antiinflammatoriska läkemedel, till exempel nässpray som innehåller kortison, är det bra om man kan att man ligger någon vecka innan. Annars får man börja så fort som möjligt där också.

Vaccin mot pollen

Men om inte de vanliga medicinerna hjälper. Vad gör man då? Numera finns det vaccin i tablettform som går ut på att vänja kroppen mot det man är allergisk mot.

ANNONS

– Det kan man ta mot trädpollen och gräspollen. Den kan ge en långsiktig förbättring av allergin, säger Christer Janson.

Det är dock bara en bråkdel av pollenallergikerna som vaccineras. Förra året fick 12 000 personer den behandlingen, enligt Christer Jansson, som tycker att fler borde få den möjligheten.

– Jag tror att för många patienter inte söker den hjälp de kan få. Sedan blir det också lite stoppklossar i vården. I de flesta fall ger vi den här typen av behandlingar på allergimottagningar och det blir en onödigt stor begränsning, tycker jag.

Vore det bättre att få den hjälpen direkt hos primärvården?

– Ja, i varje fall på de enklare patienterna.

Symtom av pollen

Christer Jansson säger att det inte finns bevis för att pollenallergi är farligt på sikt, däremot lider en del av så stora besvär att livskvaliteten försämras. Många av hans patienter blir helt utslagna under pollensäsongen. Andra har så mycket symptom att de inte kan gå ut.

– Sedan är det en del som under den här perioden också får astmabesvär, och då är det viktigt att man också behandlar astman, det är något man ibland glömmer bort att göra.

Kan man göra något annat än att medicinera för att minska sina besvär?

ANNONS

– Det är svårt, pollen når överallt. En del mår så dåligt så de reser bort och försöker komma någonstans där det är mindre pollen. Men de flesta har inte den möjligheten. Jag tror att det viktiga är att man har en så bra läkemedelsbehandling som möjligt.

Symtom på allergi mot pollen

Vad är pollen?

Pollen bildas i ståndarna, alltså växternas hanorgan, och sprids genom exempelvis insekter, vind och vatten.

Vilka är symtomen på pollen?

Den som har pollenallergi kan få röda och kliande ögon, nästäppa, nysningar och rinnsnuva, men kan även känna sig trött och få påverkan på luftrören.

När kommer pollen?

Pollensäsongen börjar tidigt på våren och pågår till hösten. När den drar igång varierar i olika delar av landet.

Vilken pollen är det nu?

Alm, björk, och sälg/vide finns det måttliga till höga halter av i slutet av april 2023.

LÄS MER:Pollensäsongen 2023 är här

LÄS MER:Risk för ovanligt höga halter av pollen i år

ANNONS