Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Landets häkten är överfulla. Arkivbild från Kronobergshäktet i Stockholm.

Myndigheter i krismöte kring överfulla häkten

Landets häkten är fulla till bristningsgränsen och med anledning av det hölls ett krismöte på fredagen, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

Det höga trycket på häktena hänger delvis ihop med den höga beläggningen på anstalterna. I dagsläget finns 130 personer på landets överfulla häkten som egentligen skulle sitta på en anstalt.

Sju myndighetschefer för rättsvårdande myndigheter, bland annat från polisen, kriminalvården och åklagarmyndigheten, träffades i Stockholm för att hitta nödlösningar.

- Situationen är mycket allvarlig. Vi har nu överfulla häkten på en nivå som innebär att 23 av 32 häkten i landet har mer än 100 procents beläggning och det är helt oacceptabelt mycket, säger Nils Öberg, generaldirektör för Kriminalvården, till radion.

För att komma tillrätta med problemet har flera arbetsgrupper skapats som exempelvis ska utreda hur man kan sätta de häktade i dubbelrum. Men på sikt måste kriminalvårdens kapacitet utökas, enligt Öberg.

- Den här situationen vi har i dag, riskerar nu att förvärras de närmaste månaderna. Vi kan inte ha en situation där våra häkten är belagda till 100 procent eller mer. Vi ska vara maximalt 90 procent belagda, säger han.