Flera myndigheter i rättskedjan, däribland Åklagarmyndigheten, föreslås få ytterligare medel för 2021 i den kommande vårändringsbudgeten.
Flera myndigheter i rättskedjan, däribland Åklagarmyndigheten, föreslås få ytterligare medel för 2021 i den kommande vårändringsbudgeten. Bild: Anders Wiklund/TT

Myndigheter mot brott lovas mer pengar

Åklagare, domstolar och kriminalvården lovas extra pengar för i år i den kommande vårändringsbudgeten. De får ta del av en pott på 250 miljoner kronor till sex olika myndigheter.

ANNONS

Både hos åklagarna och domstolarna växer antalet ärenden och mål. Det gör också att det blir allt trängre på häkten och anstalter.

I budgetunderlagen för nästa år och åren därefter har flera av myndigheterna inom rättsväsendet begärt stora anslag utöver vad som tidigare aviserats. I vårändringsbudgeten som presenteras i nästa vecka får de påslag för i år, ett pålägg ovanpå redan beslutade medel. Det framgår av ett pressmeddelande från regeringen.

– Vi måste bli effektivare i att bekämpa brott, fler måste gripas, dömas och låsas in, säger Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni till Sveriges Radios Ekot om förslagen som regeringen, Centerpartiet och L är överens om.

ANNONS

Åklagarmyndigheten föreslås få 90 miljoner i påslag, Domstolsverket och Kriminalvården 50 miljoner vardera och Ekobrottsmyndigheten 30 miljoner.

Därutöver föreslås Tullverket ett tilläggsanslag 20 miljoner samt Rättsmedicinalverket 10 miljoner.

Lars Larsson/TT

ANNONS