Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Flera svenska näringslivsaktörer går ihop i ett gemensamt upprop mot nazistisk aktivitet i Almedalen. Arkivbild.

Näringslivet i upprop mot Almedalsnazister

Nazisters aktiviteter under Almedalsveckan på Gotland har väckt starka reaktioner på många håll. Nu går flera stora svenska näringslivsaktörer ihop för att ställa krav på polis och arrangörer inför kommande år.

Ett rad tunga näringslivsorganisationer – däribland Business Sweden, Nasdaq, Livsmedelsföretagen och Sveriges Annonsörer – publicerar på fredagen en skrivelse i tidningen Dagens Samhälle. Uppropet går under namnet #näringslivetbackarupp.

I skrivelsen framhåller företagen att de inte kommer att delta under nästa års Almedalsvecka om inte polis, kommun och arrangörer senast fyra månader innan evenemanget presenterar en plan med "en rad kraftfulla förbättringspunkter".

- Vi förväntar oss en plan för att folk som begår våldsbrott och hatbrott konfronteras och lagförs, säger Simon Strand, kommunikationskonsult och initiativtagare, till TT, och fortsätter:

- Vi förväntar oss att man tillämpar ordningslagen och lagen om hets mot folkgrupp bättre, och använder lagutrymmet som finns för att nazisternas spelutrymme inte ska vara oinskränkt.

Strand säger att initiativtagarna tagit kontakt med polisen och region Gotland för att diskutera utifrån dessa premisser, men tillägger att uppropet inte tar ställning till lagstiftning eller det konkreta polisarbetet.