En illustration av hur Nasas drönarlika robot ska kunna landa och sedan flyga vidare på Titan. Bilden har tagits fram av en illustratör och distribuerats av Nasa.
En illustration av hur Nasas drönarlika robot ska kunna landa och sedan flyga vidare på Titan. Bilden har tagits fram av en illustratör och distribuerats av Nasa.

Nasa vill landa flygande robot på Titan

Temperaturer på kring minus 180 och hav av flytande metan avskräcker inte Nasa. I jakten på livets byggstenar planerar USA:s rymdstyrelse att skicka en flygande robot till solsystemets enda måne med atmosfär.

ANNONS
|

Titan hör till planeten Saturnus och är solsystemets näst största måne, slagen bara av Jupiter-månen Ganymedes. Om beskrivningen tät atmosfär samt hav och sjöar verkar lockande, låter det kanske mindre mysigt att allt synligt "vatten" är flytande metan och att snittemperaturen ligger nedåt minus 180 grader.

Roboten i uppdraget Dragonfly ("Trollslända") ska med hjälp av åtta rotorer kunna landa på månen. Sedan kan sonden, likt drönare på jorden, flyga vidare för att landa på olika platser långt ifrån varandra – ett unikt upplägg, som möjliggörs av Titans täta atmosfär.

USA:s rymdstyrelse Nasa jämför Titan med jorden i ett väldigt tidigt stadium och hoppas kunna finna ledtrådar till hur liv kunde uppstå här. Förutom allt metan kan det finnas vatten på Titan, men i så fall finns det troligen enligt forskarna dolt under den djupfrysta ytan.

ANNONS

"Att besöka den här mystiska havsvärlden kan revolutionera vår kunskap om liv i universum. Detta banbrytande uppdrag hade varit otänkbart bara för några år sedan", säger Nasa-chefen Jim Bridenstine i ett pressmeddelande.

Och än är det inte riktigt dags för avfärd heller. Uppskjutningen planeras till 2026, med beräknad ankomsttid på Titan år 2034.

TT
ANNONS