Christian Sonesson (M) är kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp. Pressbild.
Christian Sonesson (M) är kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp. Pressbild.

Nekat stöd till IS-återvändare olagligt

Personer som anslutit sig till terrororganisationen IS ska nekas försörjningsstöd i Staffanstorp – det förslaget behandlades under kommunstyrelsens sammanträde. Enligt forskare saknar förslaget lagligt stöd.

ANNONS
|

Förslaget som behandlades under kommunstyrelsens sammanträde på onsdagen i Staffanstorp lades fram av Christian Sonesson (M), kommunstyrelsens ordförande. I förslaget står det bland annat att återvändande IS-terrorister inte är välkomna till Staffanstorps kommun, och att de inte kommer att erhålla stöd av kommunen i någon form.

"Kommunen kommer inte att utbetala försörjningsbidrag, hjälpa till med bostad, vuxenutbildning eller på annat sätt bidra med samhällelig service”, står det i förslaget.

Pierre Sjöström (S), oppositionsråd i Staffanstorp, är kritisk till Sonessons förslag.

"Populistiskt förslag"

- Det är ett väldigt populistiskt förslag av den anledningen att Moderaterna i kommunen tidigare har gått ut med förslag om att till exempel inte ha böneutrop eller servera halalkött. Det är signalpolitik man är ute efter, säger han.

ANNONS

Christian Sonesson förutsätter att det finns en bred majoritet för förslaget i kommunfullmäktige som ska ta ställning till det vid nästa sammanträde.

- Jag vet inte vad han lägger i begreppet signalpolitik, men om han menar att det är en signal till lagstiftare om att något behöver ändras på välkomnar jag det, säger Christian Sonesson, som inte har några uppgifter om att personer som anslutit sig till IS är på plats eller på väg till Staffanstorp.

- Nej, tack och lov. Men det handlar inte om det, det handlar om att vara förberedd på situationer som man kan ställas inför. Det är viktigt att också fatta framåtsyftande beslut.

Saknar stöd

Även forskare har ställt sig kritiska till förslaget och menar det saknar lagligt stöd. Moa Kindström Dahlin, universitetslektor i offentlig rätt vid Uppsala universitet hänvisar till socialtjänstlagen som alla kommuner är bundna till.

ANNONS

- Socialtjänstlagen sätter lagar och förutsättningar för vem som ska kunna få försörjningsstöd och andra typer av stöd från samhället. Även om kommunen röstar igenom det här skulle jag bli ytterst förvånad om en socialnämnd väljer att fatta beslut i enlighet med de kommunala riktlinjerna i stället för att följa lagen, säger Moa Kindström Dahlin till TT.

Skulle socialnämnden i Staffanstorp ändå välja att göra det kommer ärendet att gå vidare till domstol, säger hon.

- Ingen rättslig instans kommer att gå emot socialtjänstlagen, säger hon.

Har rätt att söka stöd

Tapio Salonen, professor i socialt arbete vid Malmö universitet, kallar förslaget för "trams".

- Det finns ingen laglig grund som hindrar de här personerna från att söka försörjningsstöd. Givetvis ska sådana här personer prövas rättsligt enligt alla gängse medel, men om de mot förmodan flyttar till Staffanstorp och söker försörjningsstöd så har de rätt att göra det.

ANNONS

Christian Sonesson har "noterat debatten" och säger att man inte har för avsikt att bryta mot gällande lagstiftning.

- Stöter man på lagstiftning som gör att det inte går att genomföra, då tar vi med oss det till riksdagen så får de svara på om de tycker att det är rimligt. Men självklart vill vi att det ska genomföras i praktiken, det är vår ambition.

TT har sökt Moderaterna på riksplanet som har avböjt att kommentera.

TT

Fakta: Socialtjänstlagen

Socialtjänstlagen utgör grunden för socialtjänstens verksamhet i Sverige.

Lagen beskriver hur socialtjänsten ska främja människornas ekonomiska och sociala trygghet, jämlikhet i levnadsvillkor och aktiva deltagande i samhällslivet.

Den som inte kan tillgodose sina behov själv eller kan få dem tillgodosedda på annat sätt har enligt socialtjänstlagen rätt till bistånd av socialnämnden för sin försörjning och för sin livsföring i övrigt, så kallat försörjningsstöd.

Källa: Riksdagen.se

ANNONS