Kartan visar de fyra läckorna på gasledningarna Nord Stream och Nord Stream 2 och ekonomiska zoner och territorialvatten.
Kartan visar de fyra läckorna på gasledningarna Nord Stream och Nord Stream 2 och ekonomiska zoner och territorialvatten. Bild: Anders Humlebo

Nord Stream: Kreml kallade upp svensk ambassadör

Ryssland har kallat upp diplomater från Sverige, Tyskland och Danmark i protest mot ländernas utredningar om explosionerna mot gasledningarna Nord Stream 1 och 2.
Moskva kommer samtidigt med nya krav om att få vara med i utredningarna.

ANNONS
|

"UD kan bekräfta att ryska företrädare lyfte utredningen om Nord Stream på dagens möte med den svenska ambassadören. Även Danmark och Tyskland kallades upp med anledning av pågående utredningar av Nord Stream-sabotaget", skriver utrikesdepartementets (UD) presstjänst i ett mejl till TT.

Enligt det ryska utrikesdepartementet ska åtgärden ses som en diplomatisk protest mot den "fullständiga bristen på framsteg" i utredningarna som "myndigheterna i dessa länder säger sig genomföra".

Moskva kritiskt

Enligt Moskva har Sverige, Tyskland och Danmark misslyckats med att "säkra transparensen" i utredningen och "visat bristande intresse" för sanningen, genom att neka rysk medverkan i utredningen.

"Det är tydligt att de försöker fördröja utredningen och sopa igen spåren för den riktiga förövaren", skriver ryska utrikesdepartementet.

ANNONS

Bekant önskemål

Svenska UD skriver att man noterat Rysslands återkommande önskemål om en internationell utredning.

"Ryska myndigheter har vid upprepade tillfällen informerats om den svenska utredningen. Sabotaget skedde på internationellt vatten och operatörerna av gasledningarna har inspekterat skadorna", skriver UD.

Läckagen på gasledningarna Nord Stream 1 och 2, som går från Ryssland till Tyskland genom Östersjön, upptäcktes i slutet av september förra året. De svenska, danska och tyska utredningarna pågår än och har bekräftat att ledningarna utsatts för grovt sabotage. Någon ansvarig person, grupp eller stat har inte pekats ut.

Bild på en av Nord Stream-läckorna. Arkivbild.
Bild på en av Nord Stream-läckorna. Arkivbild. Bild: Kustbevakningen via AP/TT

Fakta: Gasläckorna i Östersjön

Totalt fyra läckor upptäcktes på gasledningarna Nord Stream 1 och 2 som går från Ryssland till Tyskland genom Östersjön den 26 respektive den 27 september 2022.

Två av läckorna var i svensk ekonomisk zon, nordost om Bornholm, och två i dansk ekonomisk zon, sydost om Bornholm. Länders ekonomiska zon är inte detsamma som territorialvatten.

Både svenska och danska seismiska mätningar visade att explosioner ägt rum i havet några timmar innan respektive läcka upptäcktes.

Myndigheter och bedömare i flera länder lutade tidigt åt att det rört sig om medvetna attacker.

Den 18 november bekräftade den svenska åklagaren att ledningarna utsatts för grovt sabotage.

ANNONS