Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Nu är det upp till talmannen

När Stefan Löfven (S) nu även formellt har skrivit under sin avskedsansökan är det talman Andreas Norlén som tar över processen.
Senast tog det 134 dagar – nu väntas allt gå betydligt snabbare.
– Talmannen kommer entlediga statsministern under dagen och sedan kommer han kalla partiledare och språkrör till en talmansrunda, säger Pernilla Eldblom vid talmannens presstjänst.

Fyra rundor har talman Andreas Norlén på sig för att försöka hitta en statsminister som får tillräckligt med stöd för en regering. Misslyckas han blir det automatiskt ett extraval.

Under förmiddagen har Stefan Löfven skrivit under sin avskedsansökan digitalt och skickat den till talmannen.

– I detta läge har min och regeringens prioritet varit att göra det som är bäst för landet. Med den utgångspunkten har jag, i stället för att utlysa extra val, idag hos talmannen begärt att bli entledigad som statsminister. Jag har meddelat honom att jag står till förfogande att leda en regering som kan tolereras av riksdagen, säger Löfven.

När Löfven nu har entledigats från uppdraget avgår också ministrarna i den S/MP-regering han leder. Men regeringen fortsätter att styra arbetet i regeringskansliet men i form av en övergångsregering med minskade befogenheter. Man kan inte längre utlysa ett extraval till exempel.

Partiledarna kallas in

Under dagen kommer talmannen meddela hur han avser att gå vidare i processen. Första steget blir att kalla att riksdagspartiers ledare till ett första möte. Därefter väntas han peka ut den person han först ger uppdraget att sondera möjligheten att få ihop ett nytt regeringsunderlag.

Förra gången talmannen ledde processen, efter valet 2018, tog det 134 dagar innan det lyckades. I intervjuer inför dagens besked har han dock gjort klart att en ny talmansprocess kommer att gå betydligt snabbare och att partiledarna inte kommer att få lika lång tid på sig för att sondera och fundera som senast.