Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nu avgör riksdagen regeringens framtid

Riksdagen röstade på måndagen för att fälla regeringen. Stefan Löfven (S) blev därmed den första svenska statsministern att fällas i en misstroendeomröstning. Inom en vecka ska Löfven nu bestämma om han avgår eller utlyser extra val.

På måndagen fälldes regeringen i en omröstning i riksdagen. 181 ledamöter tryckte på grön knapp och meddelade därmed att de saknade förtroende för regeringen och Stefan Löfven (S). Inom en vecka ska Löfven meddela om han utlyser extra val eller avgår.

Strax innan klockan 12 kallade Löfven till pressträff där han inte gav några nya besked.

– Nu har vi det här läget, nu gäller det att arbeta framåt. Regeringen har nu en vecka på sig, vi kommer att samtala med våra samarbetspartier men vi är beredda att axla ansvaret, säger Löfven enligt TT.

– Efter dagens omröstning befinner sig Sverige i ett svårt politiskt läge, Vänsterpartiet förenar sig med de högerkonservativa partierna.

– Det här är en högst tillfällig majoritet som bara röstar bort regeringen och som saknar vilja och förmåga lägga fram alternativ, säger Löfven.

Han upprepar att regeringen inte vill införa marknadshyror. Han påminner också om den svåra regeringsbildningen, skriver TT.

– Man måste kompromissa, alla måste ge och ta. För mig är det att sätta landets bästa för ögonen.