Nu kommer sommarens värsta odågor

ANNONS
|

Myggen suger blod, getingarna är irriterande och fästingar sprider sjukdomar. Med sommaren kommer inte bara sol och bad.Enligt Karin Jonsson, insektsexpert på biologiska museet vid Lunds Universitet, dyker de flesta insekterna upp samtidigt som värmen.

– Myggen kan komma ganska snart och de första getingdrottningarna har redan visat sig och börjat bygga bon. Men det brukar börja i juni, bara det blir varmt så kommer de, säger Jonsson.

Blodsugarna är redan här

Några som inte är lika beroende av värmen är fästingar. Det är snarare tvärtom fukt de dras till, och enligt Karin Jonsson finns de redan nu.

– Fästingarna har redan börjat dyka upp. De tycker om när det är lite fuktigt och kommer ofta efter att det har regnat. Är det för torrt så kryper de ner i marken, säger hon.

ANNONS

Men även om fästingar kan sprida farliga sjukdomar som TBE och borrelia tycker Karin Jonsson att mygg och getingar är de jobbigaste insikterna under sommaren.

– Man får myggbett, och det är speciellt jobbigt inom myggrika områden. Getingar kan vara jobbiga under sensommaren när man sitter och äter eller dricker utomhus.

Mängden mygg skiljer sig åt bland olika platser i Sverige. Men mygg är beroende av vatten, så blir det en torr sommar så blir det färre mygg.

LÄS OCKSÅ: Älgflugan - blodsugare in på bara skinnet

Tvätta bort myrorna

Förutom mygg, getingar, fästingar och knott är myror kända för att kunna ställa till det. Den största risken för att få in myrorna inomhus råder under våren, när de är hungriga och ute på jakt efter mat.

– De lämnar spår efter sig som gör att fler följer efter, så då kan det vara bra att tvätta där myrorna springer för att inte fler ska komma, säger Karin Jonsson.

Ny art - hot mot odlingar

Bland nya arter i Sverige finns fruktflugan Suzuki. Det är liten fluga som lägger ägg i färsk frukt, till skillnad från den liknande bananflugan som lägger ägg i rutten frukt. Hittills har bara några få hittats i Sverige, men rädslan för att den ska sprida sig och bli vanlig är stor.

ANNONS

– De lägger ägg i färska och omogna bär och frukter som plommon, körsbär och jordgubbar. Utomlands har de förstört både frukt- och bärodlingar, så man är rädd för att det skulle kunna ske här också om arten spred sig, säger Karin Jonsson.

LÄS OCKSÅ: Varmare klimat ger fler farliga insekter

ANNONS