Nu upphör sedlarna att gälla

Den 30 juni är den sista dagen som du kan använda den nuvarande tjugo-, femtio, och tusenlappen som betalningsmedel. – Sedlarna är giltiga hela torsdagen men sen blir de ogiltiga, säger Susanne Meyer, presstalesperson vid Riksbanken.

ANNONS
|

Författaren Selma Lagerlöf, operasångaren Jenny Lind och monarkenGustav Vasa är inne på slutspurten som sedelprydnader - från och med 30 juni blir de gamla 20-, 50- och 1000-kronors valörerna ogiltiga som betalningsmedel.

Ersättarna till Lagerlöf, Lind och Vasa på sedlarna introducerades 1 oktober 2015 och bestod av författaren Astrid Lindgren, nationalskalden Evert Taube och tidigare generalsekreteraren i FN Dag Hammarskjöld. Sedelbytet har dock inte gått helt smärtfritt, ettstort antal förfalskadesedlarav 1000-kronors valör upptäcktes av polisen i maj 2016.

För en dryg månad sedanvar fortfarande 2,6 miljarder kronor i värdeutav de gamla sedlarna ännu på vift enligt Riksbanken och än idag, 29 juni, är massvis med pengar fortfarande saknade.

ANNONS

– Det finns ännu 50 miljoner sedlarkvar i omlopptill ett värde av tvåmiljarder sominte lösts in.Vi tror att det kommer att komma in mer sedlar den närmsta tiden.Efter den 30 juni kan man kan gå till banken med sedlarna fram till sista augusti, sägerSusanne Meyer.

För den som missar att lämna in sedlarna senast sista augusti finns ännu en livlina genom att skicka in pengarna direkt till Riksbanken.

– Efter den 31 augustikan manskicka in pengarna direkt till Riksbanken,detfinns inget slutdatum. Detkommer dockatt tas uthundra kronor i avgift per ärende, säger Susanne Meyer.

I framtiden är chansen stor att vi kommer att få ett totalt kontantlöst samhälle. I flera år har betalningar med kontanter över disk minskat och i dagsläget utgör den typen av betalningenbart 20 procent av alla betalningar.Enligt Riksbankens prognoser kommer sedlarna att leva kvar en bit in på 2030-talet innan de upphör att existera som betalmedel. Skulle prognosen slå in blir Handelsanställdas förbund nöjda eftersom rånrisken minskar men samtidigt är Pensionärernas riksförbund oroat över ett samhälle utan kontanta betalningsmedel. En annan grupp som kan ha stora summor i sin ägo är kriminella som kommit över stora byten i samband med rån.

– Vi vet hur mycket pengar som vi har gett ut men vem som har pengarnavet vi inte. Det är viktigt att kolla om sedlar finns i kuvert eller var man nu kan ha dem där hemma, säger Susanne Meyer.

ANNONS

Det kan dock bli krångligt för den som har stora pengar i sin ägo men inte kan bevisa var pengarna kommer ifrån. Lägger en person upp en tjock sedelbunt på bankdisken måste banken, enligt ett EU-direktiv och lagen om penningtvätt, fråga var pengarna kommer ifrån och ett kvitto är därför bra att ha med sig.

– Vi följer lagenom penningtvätt precis som "vanliga" banker.Man behöver kunna visa var pengarna kommer ifrångenomnågot kvitto eller liknande, säger Susanne Meyer.

I höst introduceras de nya 100- och 500-kronorssedlarna och de nya mynten: en- två- och femkronan. De äldre versionerna blir ogiltiga efter den 30 juni nästa år.

Fakta: Ogiltiga sedlar

Sedlar som blir ogiltiga i handeln efter 30 juni:

20-kronorssedeln med Selma Lagerlöf, introducerad 1997.

50-kronorssedeln med Jenny Lind, introducerad 2006.

1000-kronorssedeln med Gustav Vasa, introducerad 2006.

De gamla 50- och 1000-lapparna är båda något högre än motsvarande nya sedlar.

Sedlar som blivit ogiltiga tas emot av bankkontor till och med 31 augusti.

Efter det måste den som vill växla in gamla sedlar vända sig till Riksbanken, som tar en avgift på 100 kronor för varje tillfälle.

Källa: Riksbanken

Fakta: Nästa års utbyte

Dagens enkronor, tvåkronor, femkronor, 100-lappar och 500-lappar blir alla ogiltiga som betalningsmedel efter den 30 juni 2017.

I samtliga fall ersätts de av nya mynt eller sedlar som introduceras i oktober.

Efter den sista giltighetsdagen kan man gå till en bank med mynt fram till den 31 augusti 2017, och med sedlar till och med den 30 juni 2018. Därefter kan sedlar, men inte mynt, skickas till Riksbanken.

Källa: Riksbanken

ANNONS