Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Nyårsraketer ska stoppas

Efter fyrverkerikaoset på nyårsafton har fyrverkeribranchen haft krismöte - och beslutat att klassiska raketer inte längre ska säljas, rapporterar SVT Nyheter.

Efter många larm om att människor och byggnader har skadats av raketer under årets nyårsfirande så vill nu branschen själva stoppa försäljningen, skriver SVT Nyheter och hänvisar till ett pressmeddelande från SFB, Sveriges Fyrverkeribranschförbund.
- Vi har sett att dessa raketer kan orsaka stora skador och när de slutade säljas i Norge minskade skadorna drastiskt, säger Erik Nilsson, ordförande för SFB till SVT. 

Med raketer avses alltså fyrvereripjäser på sitter på en pinne och exploderar högt upp i luften. Till att börja med vill branchen att förbudet ska handla om ett försäljningsförbud för handlare. Steg två är att i dialog med Myndigheten för samhällskydd och beredskap (MSB) införa ett förbud för allmänheten att använda raketer, detta för att förebygga att oseriösa importörer och handlare annars skulle kunna tillhandahålla raketer.

- I grund och botten är det kriminella beteendet en polisfråga. Men vi i branschen måste också göra något, säger Erik Nilsson, till SVT Nyheter Väst.

90-tal anmälningar

Enbart i Göteborgsregionen fick polisen ett 90-tal samtal under nyårshelgen med anmälningar om att raketer skjutits på ett farligt och vårdslöst sätt.

- Det är inget som blommat upp just i år. Men det finns en tendens att man i högre grad riktar raketerna mot blåljuspersonal och folk som försöker ingripa. De som skjuter har blivit mer oförsiktiga, säger Stefan Gustafsson, informatör vid polisen region Väst, till TT.

Ett flertal personer har också hört av sig till Göteborgs kommunledning med krav på att reglerna för fyrverkerier ändras.

"Har urartat"

- Det här verkar ju ha urartat på ett sätt som är alldeles vansinnigt. Jag förstår själv reaktionerna och jag blir själv förbannad, säger Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, till P4 Göteborg.

Svenska Kennelklubben ser mycket positivt på att fyrverkeribranschen ska diskutera åtgärder.

- Vi vill ha ett stopp för försäljning av fyrverkerier till privatpersoner. Många av de som köper har inte raketer för att njuta av det vackra glittret utan för att skada och skrämma. Varför ska vi utsätta oss fört sådant 2017, säger Hans Rosenberg, presstalesperson vid Svenska Kennelklubben.

SFB:s krismöte hölls på torsdagen och bland de andra förslag de kom fram till finns exempelvis att de ska verka för att den tid som fyrverkerier får säljas i samband med nyår begränsas. Likaså en begränsning av vilka dagar och tider fyrverkerier ska få skjutas.