Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni tidigare i juni.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni tidigare i juni. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Ny bottennotering för Liberalerna

Kantar Sifos nya sammanvägning av flera opinionsmätningar bekräftar trenden för Liberalerna, som fortsatt ligger kvar under riksdagsspärren.

ANNONS

Liberalerna backade till 2,5 procent i SCB:s partisympatiundersökning i början av juni, och Kantar Sifos siffror är inte mycket bättre – i maj nådde L 2,7 procent av väljarstödet, en nedgång från 3,0 procent i april.

Det är partiets lägsta siffra sedan Svensk väljaropinion, en sammanvägning av flera partisympatimätningar som Kantar Sifo gör för Sveriges Radio Ekot en gång i månaden, inleddes för elva år sedan.

– Det är ju ett mycket lågt värde och man har inte lyckats komma i gång, oavsett de beslut man fattat, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén till radion.

Samtidigt ökar Centern från 8,8 till 9,3 procent.

ANNONS

– Det är ju ett styrketecken. Man har inte förlorat på det som många väljare har uppfattat som ett vägval, att eventuellt stödja (Stefan) Löfven som statsminister, säger Sjörén.

S minskar från 27,5 till 26,5 procent, en minskning som enligt Sjörén är för liten för att någon slutsats ska kunna göras. För övriga partier är förändringarna små.

ANNONS