Inrikesminister Mikael Damberg (S) tar emot utredaren Barbro Holmbergs förslag om civilförsvaret.
Inrikesminister Mikael Damberg (S) tar emot utredaren Barbro Holmbergs förslag om civilförsvaret. Bild: Jessica Gow/TT

Ny indelning av civilförsvaret ska hindra kriser

Civilförsvaret bör omorganiseras, anser regeringens utredare och föreslår sex civilområden. Förslaget innebär ett utökat ansvar för sex länsstyrelser. Försörjningsberedskapen ska byggas upp, lovar inrikesminister Mikael Damberg (S).

ANNONS

Det civila försvaret ska tillsammans med det militära kunna hantera en säkerhetspolitisk kris i Europa och i Sveriges närområde under minst tre månader, enligt målsättningen i höstens totalförsvarsproposition.

Nu har en ny struktur för civilförsvaret presenterats av den tidigare landshövdingen och före detta migrationsministern Barbro Holmberg.

Kärnan i hennes utredningsförslag är att skapa tydligare ansvars- och ledningsförhållande av det civila försvaret på central, regional och lokal nivå.

Samordnas bättre

De sex större civilområdena (samma utsträckning som dagens sex sjukvårdsregioner) ska bättre samordnas med den militära sidan. Därför ökas de nuvarande fyra militärregionerna till sex för att optimera samordningen, enligt förslaget.

– Det är avgörande att det militära och civila har samma geografi, sade Barbro Holmberg i samband med överlämnandet av Hennes utredningsbetänkande "Struktur för ökad motståndskraft" till inrikesminister Mikael Damberg (S) på måndagen.

ANNONS

Militärregionernas chefer ska få civila motsvarigheter. Sex civilområdeschefer placeras på en länsstyrelse i respektive civilområde.

Höjd beredskap

Att indela Sveriges civila försvar i områden och utse områdeschefer är inget nytt. Den organisationen fanns fram till 2000-talet.

TT: Vilka brister i civilförsvaret har varit uppenbara sedan 2000?

– Försörjningsberedskapen, svarar Mikael Damberg tveklöst, och jämför med hur välförsett Finland var med skyddsutrustning när pandemin slog till.

– Så hade inte vi det. Men det bygger vi upp nu.

För de statliga myndigheterna föreslås tio nya beredskapssektorer och fyra särskilda beredskapsområden. Det handlar om sektorer för ekonomisk säkerhet, elektroniska kommunikationer och post, energiförsörjning, finansiella tjänster och försörjning av grunddata.

MSB planerar

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ska få en tydligare roll i den nya civilförsvarsstrukturen med ett övergripande ansvar för planeringen. Ett centralt beredskapsråd inrättas.

Utredningen föreslår också en ny lag om kommuners och regioners beredskap.

Regeringen har sedan tidigare aviserat att arbetet med det civila försvaret ska trappas upp till 4,2 miljarder kronor till 2025, varav 1 miljard under 2021.

Barbro Holmbergs förslag ska nu ut på en bred remissrunda. Enligt Mikael Damberg är regeringens ambition att fatta beslut "så snart som möjligt" inom innevarande försvarsinriktningsperiod 2021–2025.

Fakta: Sex civilområden

– Norra civilområdet: Jämtlands län, Norrbottens län, Västerbottens län, Västernorrlands län.

– Mellersta civilområdet: Dalarnas län, Gävleborgs län, Uppsala län, Södermanlands län, Västmanlands län, Örebro län, Värmlands län.

– Östra civilområdet: Stockholms län, Gotlands län.

– Sydöstra civilområdet: Östergötlands län, Jönköpings län, Kalmar lön.

– Västra civilområdet: Västra Götalands län, Hallands län.

– Södra civilområdet: Skåne län, Kronobergs län, Blekinge län.

Fakta: Civilområdeschefernas placering

– Länsstyrelsen i Norrbotten

– Länsstyrelsen i Stockholm

– Länsstyrelsen i Östergötland

– Länsstyrelsen i Örebro

– Länsstyrelsen i Västra Götaland

– Länsstyrelsen i Skåne

Fakta: Civilförsvaret

Civilt försvar är den civila verksamhet som myndigheter, kommuner och regioner samt enskilda, företag och det civila samhället vidtar för att förbereda Sverige för krig.

I fredstid utgörs verksamheten av beredskapsplanering och förmågehöjande åtgärder.

Under höjd beredskap och ytterst krig utgörs verksamheten av nödvändiga åtgärder för att upprätthålla målet för civilt försvar.

Det civila försvaret ska också bidra till att stärka samhällets förmåga att förebygga och hantera svåra påfrestningar på samhället i fred.

ANNONS