Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Tunnelbanemyggan är mer utspridd än väntat. Arkivbild.
Tunnelbanemyggan är mer utspridd än väntat. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Ny kunskap om tunnelbanemyggan

Tack vare allmänheten har forskare fått ny kunskap om tunnelbanemyggans utbredning i södra Sverige. Arten ger stora bett och är aktiv också under vintern.

Den så kallade tunnelbanemyggan, döpt efter den rika förekomsten av insekten i Londons tunnelbanesystem, är utspridd i stora delar av Göteborg. Dessutom finns den i norra Malmö, i Sollebrunn i Västergötland och Hörby i Skåne, visar en ny undersökning från Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

– Arten är mer utspridd än vad vi kände till, säger Tobias Lilja, forskare på SVA.

Myggan är känd för att bita människor inomhus. Den hittades 2016 efter klagomål från angripna göteborgare. Arten är svår att skilja från den mer vanligt förekommande och närbesläktade sydliga husmyggan.

– Det rör sig av två varianter av en art, där den ena har besvärat människor som vistats inomhus i stadsmiljöer.

Under 2017 gick SVA ut och uppmanade svenskar att fånga myggor. Myndigheten mottog över 3 200 myggor. Dessa sorterades efter art, sedan analyserades dna från 111 myggor för att kunna särskilja tunnelbanemyggorna från de sydliga husmyggorna.

– Vi bad allmänheten att fånga myggor i behållare och sedan frysa ihjäl dem. På så vis kunde de skickas till oss i gott skick. Dock fick vi även in ihjälslagna myggor, och det gick att analysera dna i alla fall, säger Tobias Lilja.

Jesper Karlsson/TT

När en journalist kontaktade forskaren Anders Lindström om en ny variant av mygga var han tvungen att komma på ett namn. Det första som dök upp när han googlade Culex pipiens molestus är en Wikipediaartikel om ”London Subway Mosquito”. Därför valde han tunnelbanemygga.

Förekomsten i Londons tunnelbanesystem upptäcktes när myggan plågade Londonbor som tog skydd under andra världskrigets blitzattacker.

Källa: SVT/Anders Lindström, myggforskare vid Statens veterinärmedicinska anstalt