Irakisk polis med en IS-flagga som beslagtagits i samband med återtagandet av Mosul. Arkivbild.
Irakisk polis med en IS-flagga som beslagtagits i samband med återtagandet av Mosul. Arkivbild.

Ny metod mot misstänkta IS-förbrytare

Stockholm inleder ett särskilt samarbete med polis och åklagare för att hantera personer som återvänt från terrorgruppen IS.

ANNONS
|

Enligt finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) är det nya arbetssättet unikt.

- Det är staden som tagit kontakt med Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet och polisens krigsbrottskommission för att använda den internationella lagstiftning som finns. Stockholm ska inte vara en fristad för krigsförbrytare, säger hon.

Stockholms stad har hittills identifierat 19 individer som återvänt från IS och som kan misstänkas för krigsförbrytelser eller folkmord, men Anna König Jerlmyr säger att de kan komma att bli fler.

ANNONS

- Det är ett pågående arbete och vi har varit väldigt tydliga med att vi vill ha kontroll över dem.

Individerna hittas exempelvis genom att socialtjänsten kommit i kontakt med dem och delgett Säkerhetspolisen informationen. En utredning kan då startas.

- Nu skärper vi instruktionen så att socialtjänsten blir skyldig att lämna information om personer som kan misstänkas för krigsbrott eller brott mot mänskligheten.

Terrorforskaren Magnus Ranstorp applåderar initiativet:

- En eloge till den politiska ledningen i Stockholm. Det här visar vad som går att göra om man inte är passiv utan visar ledarskap. Det här är en politik som skapar förutsättningar för att få resultat. Det är precis det här vi behöver. Malmö, Göteborg och Örebro borde studera hur Stockholm gör.

ANNONS

Rättad: En tidigare version av denna text innehöll en felaktig stavning av Anna König Jerlmyr.

TT
ANNONS