Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Radonhalter i bostäder och på arbetsplatser ska kartläggas och Strålsäkerhetsmyndigheten ska samordna insatser. Arkivbild.

Ny plan mot höga radonhalter

Fler ska mäta och vidta åtgärder mot radon i bostäder och på arbetsplatser. Det är målet för den nya handlingsplanen som sju myndigheter presenterar i dag. Strålsäkerhetsmyndigheten ska leda arbetet och bland annat genomföra en kampanj för att få fler medvetna om hälsoriskerna med höga radonhalter.

Det cancerframkallande ämnet, som egentligen är en radioaktiv gas, orsakar omkring 500 fall av lungcancer om året i Sverige. Myndigheterna ska enligt handlingsplanen kartlägga radonhalterna i landet och verka för att alla bostäder maximalt ska ha en radonhalt på 200 becquerel per kvadratmeter.

Ett bidrag för radonsanering på maximalt 25 000 kronor, som ägare till enfamiljshus kan söka, har redan införts av regeringen. Länsstyrelserna ska nu få i uppdrag att övervaka och rapportera om kommunernas arbete med radon, eftersom 15 procent av kommunerna i dag bedriver lite eller inget arbete mot radon.