Exakt hur många utbildningsplatser som kommer att rymmas i den nya polisutbildningen är ännu inte klart. Arkivbild.
Exakt hur många utbildningsplatser som kommer att rymmas i den nya polisutbildningen är ännu inte klart. Arkivbild.

Ny polisutbildning hamnar i Malmö

En av kommande två nya polisutbildningar förläggs till Malmö högskola. Utbildningen startar med en första kull i januari 2019.

ANNONS
|

Att placering blir just Malmö beror enligt rikspolischef Dan Eliasson bland annat på att polisen behöver attrahera fler från regionen.

- Vi behöver skapa möjligheter för studenter på flera ställen i landet, att vi kan attrahera fler. Det har varit svårt ibland att attrahera människor från Syd, säger Eliasson.

Han framhåller att rekordmånga sökt till polishögskolan nu i november. Och att stolar stått tomma på nuvarande polisutbildningar beror enligt honom till stor del på att rekryteringsmyndigheten inte haft möjligheten att testa så många sökande som behövts. Något de kommer att ha följande år, enligt Eliasson. Han framhärdar att antagningen har fördubblats sedan 2012

ANNONS

- Det som ofta framstår i media som att vi inte fyller platserna, det är egentligen en framgångssaga.

Polismyndigheten fick den 20 juli 2017 uppdraget från regeringen att undersöka förutsättningarna för att etablera ytterligare två lärosäten, ett i västra och ett i södra Sverige. En ökad befolkning och nya typer av brottslighet är två anledningar till att regeringen vill se fler poliser i landet.

TT
ANNONS