Nya åtgärder mot corona väntas nästa vecka

Redan nästa vecka kan vaccinerade på nytt behöva hålla avstånd, jobba hemifrån och använda munskydd i kollektivtrafiken. Det menar Folkhälsomyndigheten, som tillsammans med regeringen menar att nya åtgärder är på gång inför julen.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

På en presskonferens på torsdagsmorgonen meddelade Folkhälsomyndigheten och regeringen att de åtgärder mot covid-19, som bland annat trädde i kraft under onsdagen, troligtvis inte räcker.

– Vi behöver ha en beredskap, och ha möjlighet att förebygga och möta en befarad ökning av smittspridningen. Vi kan relativt snart bli tvungna att införa nya restriktioner, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell fyller i:

– I Sverige ser vi i vissa regioner en ökning, som redan nu har haft en viss påverkan och belastning på hälso- och sjukvården. Läget i Sverige är inte akut, men ändå så pass allvarligt i vissa regioner att det inom en snar framtid kan komma att behövas nya åtgärder.

ANNONS

LÄS MER:Allt fler covidpatienter på iva

Allmänna råd kan införas

Enligt Karin Tegmark Wisell kan åtgärder, i form av nya allmänna råd som riktar sig till samtliga i befolkningen, införas nästa vecka.

– Om smittspridningen fortsätter i den takt som vi ser nu, gör jag bedömningen att vi kan komma att behöva vidta vissa ytterligare åtgärder redan nästa vecka. Målet med åtgärderna är att dämpa smittspridningen för att minska sjukdom och dödlighet av covid-19 i befolkningen, samtidigt som negativa konsekvenser av åtgärderna i möjligaste mån måste undvikas.

De allmänna råden som kan införas liknar de som tidigare har gällt, och som redan i dag gäller för ovaccinerade. Bland annat kan alla vuxna uppmanas att hålla avstånd och undvika trängsel i allmänna miljöer, undvika kollektivtrafik om möjligt och använda munskydd. Arbetsgivare kan exempelvis också behöva möjliggöra visst hemarbete igen.

LÄS MER:Då kan du ta dos 3 av vaccinet mot covid-19

FHM har haft regeringsuppdrag

Folkhälsomyndigheten har haft ett uppdrag av regeringen att peka ut nya åtgärder som skulle kunna införas vid ökad smittspridning av covid-19. Det som nu har redovisats omfattar tre steg, beroende på hur mycket smittan ökar och belastningen ökar på sjukvården.

– Vi kommer att samråda de här förslagen med berörda aktörer och räknar med att återkomma nästa vecka med mer information kring åtgärderna som finns i förslaget, säger Karin Tegmark Wisell.

ANNONS

Även regeringen ska analysera underlaget som inkommit.

– Vi kommer återkomma med en åtgärdsplan i närtid, säger socialminister Lena Hallengren (S).

LÄS MER:Så mycket smittar du om du är vaccinerad mot covid-19

LÄS MER:Alla covidbevis kommer inte godkännas – därför krävs vaccinationsbevis

LÄS MER:Guide: Så laddar du ner ett vaccinationsbevis

ANNONS