Statsminister Stefan Löfven (S).
Statsminister Stefan Löfven (S). Bild: Regeringen

Äldreboenden kan få lokala besöksförbud

Folkhälsomyndigheten får möjlighet att lokalt införa besöksförbud på äldreboenden. Men det ska bli lättare för makar att träffa varandra än det var när det nationella besöksförbudet gällde.

ANNONS

Statsminister Stefan Löfven beskrev på en pressträff besöksförbud som en mycket ingripande åtgärd. Därför är det viktigt att de bara införs där de verkligen behövs.

– Till skillnad från det nationella besöksförbudet som rådde tidigare i år så kan det här införas lokalt beroende på hur situationen ser ut, säger Stefan Löfven (S).

Folkhälsomyndighetens (FHM) generaldirektör Johan Carlson säger att det nationella besöksförbudet som infördes i våras, och gällde till den 1 oktober, var mycket trubbigt. Det slog mot alla boenden, oavsett hur stor eller liten smittspridningen var och om verksamheten fungerade bra eller dåligt.

Ska vara korta

– Det infördes i all hast, kan man säga, när pandemin kom över oss, säger Carlson till TT efter pressträffen.

ANNONS

– Även om vi nu ger möjlighet till lokala besöksförbud är min uppfattning att de ska vara så korta som möjligt.

Han säger att det finns en påtaglig smittspridning nu, men att den var betydligt större i våras. På frågan om hur många boenden och kommuner som kan tänkas vilja använda sig av möjligheten svarar Carlson att det är oklart.

Möjliga undantag

Socialminister Lena Hallengren (S) framhåller att FHM:s nya befogenheter ska utövas i samarbete med det lokala smittskyddet. Även enskilda kommuner som vill införa lokalt besöksförbud ska göra det i samråd med smittskyddet.

Det vara möjligt att göra undantag för mycket närstående, enligt socialminister Lena Hallengren (S).

– Vi har gjort en avvägning så att en make, maka ändå ska kunna träffas trots ett besöksförbud.

– Många av dem är själva i riskgrupp, de lever kanske ensamma, träffar få andra personer och är väldigt försiktiga. Det ska vara möjligt för dem att i högre utsträckning göra besök än vad som blev konsekvenserna under våren och sommaren, säger Hallengren.

Hon anser att rutiner och förutsättningar för gott smittskydd och säkra besök är klart bättre än i våras. Uppemot 150 000 anställda i vården av äldre har genomfört anpassade hygienutbildningar, bland annat.

– Men vi vet att det finns kommuner som är oroliga och då är det bra att det här verktyget finns, säger hon om möjligheten till lokalt besöksförbud.

ANNONS

Besöken inte "drivande"

Folkhälsomyndigheten understryker att ett besöksförbud aldrig får ersätta arbetet med att stoppa smittspridningen på äldreboendena. Johan Carlson säger att det inte är besöken som är drivande i smittspridningen.

– Det har snarare handlat om hög personalomsättning och brister i basala hygienregler, säger Johan Carlson.

Myndigheten kommer nu att sätta press på äldreboendena för att se till att de gör allt för att förhindra smittspridningen där.

Lars Larsson/TT

Owe Nilsson/TT

Lucas Brischetto/TT

Fakta: Lokala besöksförbud

Regeringen har beslutat om en förordning som ger Folkhälsomyndigheten möjlighet att införa lokala besöksförbud på särskilda boenden för äldre, om det behövs för att förhindra spridning av covid-19.

Där förbud råder ska verksamhetschefen kunna göra undantag för besök av make, maka eller partner.

Förordningen som ger möjlighet till lokala förbud träder i kraft den 21 november och gäller till sista februari nästa år, i drygt tre månader.

Ett nationellt besöksförbud för äldreboenden fanns från den 1 april till den 1 oktober i år, då det togs bort.

Källa: Regeringskansliet

ANNONS