Nya råd: Barn bör stanna hemma om familjemedlem har covid-19

Även yngre barn utan symtom rekommenderas att stanna hemma om någon i familjen har covid-19. Det skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande. Sedan tidigare gäller samma sak för gymnasieelever.
– Förändringen syftar till att skapa lugn och arbetsro, säger Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

ANNONS
|

I slutet av oktober infördes så kallad familjekarantän i Västra Götalandsregionen, det vill säga en rekommendation som anger att också övriga familjemedlemmar bör hålla sig hemma om någon i familjen fått covid-19.

LÄS MER:Nu råder familjekarantän i Västra Götaland

Familjekarantänen har hittills innefattat vuxna och ungdomar i gymnasiet, men nu uppdaterar Folkhälsomyndigheten sina rekommendationer och inkluderar även barn i för- och grundskolan.

Ändringen görs för att skolpersonal ska kunna fokusera på sitt pedagogiska uppdrag – inte för att myndigheten tror att det kommer påverka smittspridningen.

– Förändringen syftar till att skapa lugn och arbetsro, och till att möjliggöra att fokus läggs på det pedagogiska arbetet i skolan. Vi hoppas att rekommendationen kan stilla den oro som vi vet att många lärare och annan personal har känt kring att ta emot barn med covid-19 hos någon i hemmet, säger Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

ANNONS
Bild: Fredrik Sandberg/TT

Beskedet tas emot med öppna armar av Lärarförbundet.

– Det är ett mycket välkommet besked och en seger för lärarförbundets medlemmar, säger ordföranden Johanna Jaara Åstrand till Sveriges Radio Ekot.

– Vi vet att det råder stor oro bland lärarna.

LÄS MER:Coronaråden för förskolan i Göteborg ändras – igen

Understryker vikten av skolan

Samtidigt understryker Folkhälsomyndigheten att skolan är viktig för barn samt har en samhällsviktig funktion, och att utgångspunkten därför är att verksamheterna ska vara öppna med undervisning på plats.

Vidare uppger man att bedömningen om barnens låga smittsamhet kvarstår, liksom att de generellt sett får milda symtom och att de inte är drivande i smittspridningen. Personal i för- och grundskola ska inte heller löpa en högre risk att diagnostiseras med covid-19 än andra yrkesgrupper enligt Folkhälsomyndigheten.

Avslutningsvis uppger myndigheten att den här förändringen kommer fungera bra för somliga barn, medan det för andra kommer innebära en förlust av den trygghet som skolan innebär i vardagen. ”Det är viktigt att vara uppmärksam på vad denna åtgärd får för konsekvenser för barn, och arbeta för att minska negativ påverkan”, skriver Folkhälsomyndigheten.

LÄS MER:Förskolans uppmaning till föräldrarna: Ha barnen hemma

ANNONS