Nya regler ska minska akrylamid i maten

Nya regler som EU:s medlemsländer röstat igenom ska minska mängden av akrylamid i maten. Reglerna har tagits fram tillsammans med livsmedelsbranschen och blir tvingande för företagen.

ANNONS
|

- Tanken är att jobba långsiktigt för att minska intaget av akrylamid hos befolkningen. Man vet att akrylamid är ett cancerframkallande ämne som inte är bra för oss. Och eftersom det finns i så många produkter så får vi i oss relativt höga halter, säger Petra Fohgelberg, statsinspektör vid Livsmedelsverket, till TT.

Hittills har företagen på frivillig basis arbetat för att få ned halterna av akrylamid i livsmedel där ämnet förekommer som mest; potatis-, spannmålsprodukter och kaffe. De måste nu jobba hårdare för att förebygga och sänka halterna av ämnet, och visa att de ligger under något som kallas åtgärdsnivåer. Det kan handla om förändringar i tillverkningsprocessen som till exempel handlar om temperaturer för frityrolja, och val av råvaror.

ANNONS

- Det är inte så att vi kommer att lägga saluförbud om ett enstaka livsmedel sticker över gränsen. Man blir inte sjuk av att få i sig mycket akrylamid under ett tillfälle, det är inte toxiskt på det sättet. Det handlar om att vi ska exponeras för lägre halter under livstiden, poängterar Petra Fohgelberg.

Förslaget ska granskas innan det antas av EU-kommissionen. Förordningen kan träda i kraft våren 2018.

TT
Fakta: Akrylamid

Akrylamid bildas när viss mat upphettas till hög temperatur, till exempel vid fritering, rostning eller ugnsbakning. Tillagningstiden och temperaturen avgör. Höga halter kan finnas i livsmedel som potatischips, pommes frites, kaffe, bröd, frukostflingor, kex och kakor. Den högsta halten finns i potatischips, pommes frites och kaffebönor.

Livsmedelsverket råder att tillaga potatisprodukter, bröd och bakverk tills de blir gyllengula snarare än bruna. Vid kokning av maten bildas ingen akrylamid.

Tobaksrök innehåller höga halter akrylamid. Rökare får i sig ungefär tre gånger så mycket akrylamid som icke-rökare.

Källa: Livsmedelsverket.

ANNONS