För många märktes solstormen – den kraftigaste att nå jorden på över 20 år – kanske främst i flödet av vackra norrskensbilder i sociala medier.
För forskarna syntes solutbrotten, som kulminerade förra helgen, bland annat som störningar i jordens magnetfält.
– Solen har haft många stora utbrott under ungefär en tvåveckorsperiod. Men den kvällen, den 10 maj, fick vi en stor störning som kom fram till jorden, säger Peter Wintoft, som är forskare vid Institutet för rymdfysik.
Aktivt område
Eftersom solen roterar har området som orsakade de kraftiga utbrotten nu hunnit passera till solens baksida. I stället dök i veckan ett nytt, liknande område upp vid solens rand.
I början av kommande veckan väntas det nå solens mitt sett från jorden.
– Det kraftfulla området har försvunnit bakom solen nu, men vi har ytterligare ett aktivt område som är på väg in, säger Peter Wintoft.
– När det är som farligast, så att säga, är när det aktiva området ligger mitt på solen. Det är ett fönster på några dagar.
Nära max
Solens aktivitet varierar i en cykel på cirka elva år och just nu är aktiviteten nära sitt max. Det är dock bara när solstormarna riktas mot jorden som det blir mätbara effekter här.
– Det vi ser från jorden är att det kommer in vad vi kallar för aktiva områden på ena randen, de ligger sedan kvar tills de försvinner ut på andra sidan efter ungefär två veckor, säger Peter Wintoft.
– Samma område som märktes av den 10 maj hade till exempel flera nya stora utbrott senare. Men då var de inte jordriktade längre.
Fakta: Solstormar
Solstormar är kraftiga energiutbrott på solen. Vid utbrotten kastas laddade partiklar ut från solen i hög hastighet.
Utbrotten är vanliga, men når sällan jorden.
Om solstormen träffar jorden finns chans till norrsken – men också för exempelvis elavbrott och störningar i flygtrafiken och telenätet.
Norrsken och sydsken – även kallade Aurora borealis respektive Aurora australis – är ljusfenomen som är vanligast i jordens polarområden.
Solens aktivitet varierar i en cykel på cirka elva år, där vi nu är inne i den mest aktiva perioden.
Källa: MSB, Rymdstyrelsen med flera.