Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni (L) meddelade under fredagen att hon avgår som partildare.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni (L) meddelade under fredagen att hon avgår som partildare. Bild: Henrik Montgomery/TT

Nyamko Sabuni avgår som partiledare för Liberalerna

Bara månader före valet i september avgår Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni. Partiets förste vice ordförande Johan Pehrson tar över som partiledare.

ANNONS
|

– Jag har tagit på mig det här i ett tufft läge men jag gör det för att jag älskar Sverige och Liberalerna, säger Pehrson på en pressträff timmen efter det att Nyamko Sabuni meddelat sin omedelbara avgång.

– Liberalernas besked ligger fast, vi arbetar för ett regeringsskifte med största möjliga liberala inslag. Det är min huvuduppgift, säger han.

Nyamko Sabuni gav sitt besked på en pressträff, om att hon slutar.

– Jag är den jag är med styrkor och med brister. I juni 2019 valde partiet hela mig, men hela mig är inte det som nu behövs. Hela mig och diskussionen om hela mig skymmer det som är allra viktigast, sade Sabuni.

ANNONS

Nyamko Sabuni meddelade sitt beslut helt kort, utan att ta några frågor från journalisterna på plats.

På en efterföljande pressträff var även partisekreteraren Juno Blom fåordig om varför Sabuni valde att avgå så hastigt. Beslutet fattades av Sabuni och Blom på torsdagskvällen.

Juno Blom får frågan om det fanns något tryck på dem inifrån partiet att fatta ett avgångsbeslut.

– Vi har fattat det beslutet på egna grunder och Nyamko får svara på den frågan när hon känner att det är läge för det, säger Blom.

En reporter frågar vad problemet med Sabunis ledarskap var. Juno Blom svarar:

– Om jag ska vara riktigt ärlig nu, och jag är en ärlig människa, säger hon och fortsätter:

– Hon har ett fantastiskt ledarskap, men man måste också bära människors ledarskap. Precis som Nyamko var inne på i sitt tal så blev hon vald för hela sin person, men om inte hela personen passar så kan det skymma andra viktiga frågor. Men hon är en fantastisk ledare.

Pehrson tar över

Enligt partiets stadgar träder nu förste vice partiordföranden Johan Pehrson in som ny partiledare för Liberalerna. Valberedningen och partistyrelsen är eniga om att Johan Pehrson ska sitta på posten över valet. En ny partiledare kommer formellt att väljas på ett extra landsmöte i december när val och regering.

ANNONS

– På så sätt kan vi ägna all kraft åt valrörelsen, säger Blom.

Johan Pehrson är gruppledare för partiet i riksdagen och är den som har ersatt Sabuni i riksdagens partiledardebatter, eftersom Nyamko Sabuni inte sitter i riksdagen.

"Det är en ny uppgift som jag tar på mig med ödmjukhet och energi. Liberalerna är nyckeln till en liberal borgerlig regering och jag står redo att leda Liberalerna genom en historisk valrörelse", säger Johan Pehrson på partiets hemsida.

Svaga opinionssiffror

Nyamko Sabuni valdes till partiledare för snart tre år sedan. Men partiledarbytet ledde inte till något lyft opinionsmässigt. Tvärtom har partiet brottats med låga opinionssiffror – en bra bit under riksdagsspärren – en längre tid.

– Jag är stolt över den resan jag har gjort, säger Sabuni på sin pressträff.

– Att jag vågar lämna och har orkat komma tillbaka och lämnar igen. Att jag visar att allt faktiskt är möjligt, säger Sabuni.

Nyamko Sabuni

Sabuni föddes 1969 i Burundi av politiska flyktingar i exil från Kongo (Kinshasa) och kom till Sverige 1981. Hon har studerat juridik vid Uppsala universitet. Hon var riksdagsledamot 2002–2006.

Hon satt i Alliansregeringen 2007–2013, bland annat som integrations- och jämställdhetsminister och har profilerat sig i dessa frågor.

Hon valdes till Liberalernas partiledare i juni 2019, då hon efterträdde Jan Björklund.

Källa: NE

LÄS MER:Uddevallatoppen (L) om avhoppet: ”Kanske det vi behöver för att få ett lyft”

LÄS MER:Statsvetare: Nära halva partiet emot sig

LÄS MER:Många tackar Nyamko Sabuni

ANNONS