Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Mannen hann ta emot omkring 1 000 patienter innan det uppdagades att han saknade behörighet att arbeta som läkare. Arkivbild.

Obehörig läkare tog emot 1 000 patienter

Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg har anmält sig självt t enligt lex Maria efter att det framkommit att en man arbetat som läkare på sjukhuset utan läkarbehörighet, skriver Göteborgs-Posten.

Mannen hann på egen hand ta emot omkring 1 000 patienter innan misstaget uppdagades i november, framgår av anmälan som lämnats in till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

Den icke-behörige mannen hade både ett examensbevis från ett utländskt universitet och ett yttrande från Socialstyrelsen, som intygade att hans utbildning uppfyller de krav som ställs på en svensk läkarutbildning. Mannen saknade dock ett särskilt förordnande från Socialstyrelsen för att få arbeta som läkare, något som upptäcktes när sjukhuset hjälpte honom med en ansökan till Migrationsverket.

I och med uppdagandet togs mannen ur tjänst och erbjöds i stället en tjänst som läkarassistent. Enligt chefläkaren på Sahlgrenska finns inga tecken på att han begått några fel under sin tid som läkare.