Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Försäkringskassan behöver vägledande domar för att kunna bedöma vilken rätt till bostadsbidrag parter i polygama äktenskap har, anser Allmänna ombudet för socialförsäkringen (AO). Arkivbild

Oklart kring bidrag vid månggifte

Månggifte tillåts i vissa fall i Sverige, om äktenskapen ingåtts i ett land där det är lagligt. Men i Sverige är inte socialförsäkringssystemen anpassade för äktenskap med fler än två parter.

Emma Rönström, Allmänna ombudet för socialförsäkringen (AO) , har överklagat två fall om rätt till bostadsbidrag till högre instans, eftersom hon anser att det behövs vägledande domar.

- I dag fins det ingen vägledning och då finns det risk för att Försäkringskassans handläggare gör olika från fall till fall, säger hon till Dagens Nyheter.

I de två fallen har polygama familjer behandlats olika när det gäller rätten till bostadsbidrag, beroende på om Skatteverket har godkänt månggiftet eller inte. AO anser att när det gäller bostadsbidrag bör det endast vara möjligt att vara gift eller sambo med en enda person, oavsett vad Skatteverkets register säger.

Skatteverket krävde för ett år sedan en översyn av lagens tillämpning, men ingenting har hänt. Enligt Skatteverkets kartläggning för ett år sedan fanns det då drygt 300 personer som lever i äktenskap med fler än två parter.