Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

På fredag röstar riksdagen om S-ledaren Stefan Löfven som statsminister.

Omröstning om Löfven – extraval närmar sig

När riksdagen på fredag röstar om Stefan Löfven (S) som statsminister tas ytterligare ett steg mot extraval. Talmannen Andreas Norlén utesluter inte ännu en statsministeromröstning före jul.

S-ledaren Stefan Löfven tror inte att regeringsfrågan kommer att vara löst efter fredagens statsministeromröstning. Händer inget dramatiskt blir han nedröstad, eftersom Centern och Liberalerna redan har meddelat att de tänker rösta nej sedan försöken att få till ett blocköverskridande samarbete misslyckats.

- Det är rätt av talmannen att sätta press, även om den här omröstningen inte ger resultat, säger Stefan Löfven.

Själv kommer han inte ens närvara under omröstningen. Han väljer att vara kvar på EU-toppmötet i Bryssel.

- Jag gör bättre nytta för väljarna i Bryssel just den dagen, säger Löfven och hänvisar till diskussioner om långtidsbudget och brexit.

Halvvägs till extraval

Om – eller snarare när – Löfven röstas ned kommer talmannen att ha nya samtal med partiledarna för att se vad som är en rimlig väg framåt. Han kommer då att ha avverkat två av fyra möjliga försök innan han måste utlysa extraval. Något han anser vore ett misslyckande.

Tidigare har riksdagen röstat nej till Moderatledaren Ulf Kristersson som statsminister. Och det finns inget som hindrar att han föreslås igen, enligt Norlén. Talmannen utesluter inte heller att det kan bli ytterligare en statsministeromröstning före jul.

Andreas Norlén medger att den partiledare som föreslås i en eventuell fjärde och sista statsministeromröstning kan ha en fördel.

- Om det blir en fjärde omröstning så är det antingen den personen som blir vald eller också blir det extraval, säger Norlén.

- Det gör naturligtvis att jag måste fundera väldigt noga om det här skulle drivas till en fjärde omröstning. Vi har ju ännu inte genomfört den andra, men om det skulle drivas dit så måste jag väldigt noga överväga vem den kandidaten skulle vara.

Budget komplicerar

På frågan om hur dagens budgetbeslut påverkar regeringsbildningen framöver svarar Norlén:

- Det är en komplikation.

Han kommer i sina samtal med partiledarna fråga dem hur de ser på budgetresultatet i förhållande till regeringsbildningen.

Stefan Löfven har sin åsikt klar. Att M-KD-förslaget vann i budgetomröstningen komplicerar saker, anser han.

- Det är inte bra för Sverige att vi dessutom får en otydlighet om den kommande ekonomiska politiken. Att M och KD gör på det här viset är ansvarslöst, säger Löfven.

S-ledaren upprepar vad han sagt tidigare – att det vore logiskt att Ulf Kristersson återigen prövas som statsminister när M-KD-budgeten gått igenom.

Och Kristersson håller med.

- Det naturliga vore om vi får en borgerlig regering när vi får en borgerlig budget, säger han.

Förtroende skadas

Talmannen tror att förtroendet för politiken kan skadas av den utdragna regeringsprocessen, men ännu mer om det blir extraval.

- Jag tror att det finns den typen av reaktioner bland allmänheten. Jag tycker att man också ser det i vissa opinionsmätningar, säger Norlén.

- Det illustrerar att det är viktigt att vi alla i den här processen gör allt vi kan för att Sverige ska få en ny regering.