Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S). Arkivbild.
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S). Arkivbild.

Omröstningen ett tillfälle för C att välja sida

Beslutet om att rösta för eller emot en misstroendeförklaring mot Annika Strandhäll tvingar Centerpartiet att bekänna färg. Och C har anledning att överväga beslutet noga då mycket står på spel, anser statsvetare.

ANNONS
|

Socialförsäkringsminister Annika Strandhälls (S) framtid i riksdagen avgörs sannolikt av hur Centerpartiet röstar den 28 maj, då misstroendeomröstningen ska hållas.

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, betonar att Centerpartiet även har möjlighet att lägga ner sina röster, vilket i det aktuella fallet skulle innebära att Annika Strandhäll (S) får sitta kvar.

- Centerpartiet har under en tid trappat upp retoriken mot så kallade högerpartier. Vill man ytterligare manifestera att man står självständig gentemot Moderaterna och KD, kan man eventuellt lägga ner rösterna, det vill säga man följer inte misstroendevotumet, men man stöder inte heller aktivt Strandhäll men indirekt blir det då att hon sitter kvar.

ANNONS

Enligt Jonas Hinnfors har Centerpartiets gruppledare Anders W Jonsson sänt vissa signaler om att detta kommer att ske.

Ett mittenalternativ

- Det man har att förlora på att stödja Strandhäll är att om man på något sätt har planer på att lappa ihop allianssamarbetet igen. Då är detta ett tillfälle att kunna ta ett sådant steg utan att man fäller regeringen eller utan att 73-punktsprogrammet egentligen är i fara. Man skulle kunna gemensam sak med M och KD och visa samhörighet med dem.

Enligt Jonas Hinnfors finns det dock flera ideologiska skäl till att C skulle vilja fjärma sig från M och KD.

- Att man verkligen vill vara ett mittenalternativ som inte automatiskt inordnar sig i ett högerblock.

Röstar man å andra sidan med högerblocket så kan det vara ett tecken på att man inte vill kapa banden, säger han.

ANNONS

Även Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet anser att C har ett svårt beslut att fatta och partiets hittills försiktiga hållning tyder på att de försöker köpa mera tid.

Tidigare kritiska

- Om man inte skulle stödja en misstroendeförklaring kanske man i utbyte mot det kan få ännu mer inflytande i sakpolitik. Det är alltid ett pågående förhandlingsarbete som det här naturligtvis adderar till och som inte minskar Centerpartiets inflytande.

Det som skulle kunna tala för att Centerpartiet kommer att stötta misstroendeförklaringen är att C innan de ingick i överenskommelsen med regeringen var kritiskt till Strandhälls agerande, säger Tommy Möller men tillägger att man nu har ett annat läge.

- Skulle de inte välja att rösta med de borgerliga så blir det ytterligare en gång som de räddar en socialdemokratisk minister och bilden blir då att centerpartiet mer och mer blir en del i regeringssamarbetet.

ANNONS

TT: Är det troligt att Löfven petar Strandhäll före omröstningen?

- Det vanliga när ett statsråd som hamnar i motsvarande situation, där man går en osäker omröstning till mötes där det kan gå hur som helst, är att man löser det genom att hon lämnar regeringen så att det inte blir någon omröstning. Men det är först när det är uppenbart att det kan bli så som det sker.

TT
ANNONS