Från och med den 1 september rekommenderar Folkhälsomyndigheten personer med gravt nedsatt immunförsvar att ta en tredje dos covidvaccin.
Från och med den 1 september rekommenderar Folkhälsomyndigheten personer med gravt nedsatt immunförsvar att ta en tredje dos covidvaccin. Bild: Amir Nabizadeh/TT

Oro blev till glädje efter nya vaccinbeskedet

Personer med gravt nedsatt immunförsvar rekommenderas nu att ta en tredje dos coronavaccin. Både organtransplanterade och läkare jublar över Folkhälsomyndighetens besked.
– Det här är jättebra, säger John Søfteland, överläkare vid Sahlgrenska.

ANNONS

Från och med den 1 september rekommenderar Folkhälsomyndigheten personer med gravt nedsatt immunförsvar att ta en tredje dos covidvaccin. Det för att stärka deras produktion av antikroppar. Till den berörda gruppen hör bland annat de som fått organ transplanterade – exempelvis njurar, lever, hjärta eller lungor.

– Det här är jättebra, säger John Søfteland som är överläkare och transplantationskirurg vid Sahlgrenska universitetssjukhuset om beskedet.

Tillsammans med flera överläkarkollegor har han under sommaren skrivit brev till Folkhälsomyndigheten där de påpekat behovet av just en tredje vaccindos för patientgruppen. De skriver att de ser stora risker för en ökad smittspridning i höst och hänvisar till att flera fullvaccinerade patienter tidigare har blivit allvarligt sjuka.

ANNONS

– Evidensläget är, som det har varit under hela pandemin, tunt, men man får agera på den information som finns. Enligt internationella vaccinstudier ser det ut som immunsupprimerade – personer vars immunförsvar är reducerat – har sämre skydd. Det är också vad vi sett enligt våra egna preliminära analyser, säger han.

Hur många personer som berörs av den tredje vaccindosen är oklart. John Søfteland uppskattar att omkring 10 000 svenskar har genomgått en organtransplantation. Vidare har någon procent av befolkningen någon typ av reducerat immunförsvar genom exempelvis cancersjukdom eller ärftliga sjukdomar.

"En självklarhet”

En av de som kommer att ta den tredje dosen så snart som möjligt är Henrik Eriksson från Vänersborg.

– Absolut, det kommer jag att göra. Det ser jag som en självklarhet. Inte bara för min del, utan även för att jag ska ha mindre risk att smitta andra, säger han.

Henrik Eriksson, vice ordförande Njurförbundet Region Väst.
Henrik Eriksson, vice ordförande Njurförbundet Region Väst. Bild: Njurförbundet

Han blev sjuk 1986 och har sedan dess genomgått fyra njurtransplantationer – dock utan framgång. Sedan den senaste operationen för 16 år sedan har han tvingats förlita sig på dialys.

– Man känner att kroppen inte är görstark om man säger så. Det är en behandling som sliter på kroppen väldigt mycket, även om den är till för att rena gifter, säger han och fortsätter:

ANNONS

– Men jag har lärt mig att sköta behandlingen själv, så jag gör det hemma. Men många andra måste in till sjukhus tre gånger i veckan – annars överlever de inte. Jag har pratat med många som är jätteoroliga varje gång de ska i väg.

Många osäkra

Henrik Eriksson är även vice ordförande i Njurförbundet Region Väst. Därigenom har han kontakt med andra som nu ges möjlighet till en tredje dos. För dem kommer Folkhälsomyndighetens besked som en lättnad, berättar han.

– Det är många som har fått två doser som är väldigt osäkra, vågar de leva ett normalt liv eller ska de isolera sig? För dem är det väldigt skönt att det har beslutats om en tredje dos.

Själv har han haft möjlighet att jobba hemifrån under pandemin, något som inte gäller alla påpekar han.

– Jobbar du i skolmiljö, där det rör sig många som inte ens får symtom om de smittas, är det svårt att skydda sig. Särskilt nu när allting startar upp igen på plats.

Har ditt eget liv begränsats under pandemin?

– Ja, absolut. Jag åker inte helst och handlar av oro för att bli sjuk. Och jag är mycket mer vaksam och rör mig inte gärna i folksamlingar.

ANNONS
ANNONS