Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/42

Påven kom, sågs och välsignade

Publiken jublade och applåderade när påve Franciskus rullade in i sin bil på stadion i Malmö. Där höll han sedan den mässa som avslutade det första påvebesöket i Sverige på 27 år.

När påven gjorde entré på det golfbilsliknande fordonet vid Swedbank stadion vid 09.30 i morse utbröt jubel. Publiken klappade händer, viftade med flaggor och höll upp sina telefoner. Påven och hans följe tog sig runt arenan och barn lyftes ner från publikhavet för att få en välsignelse av den katolska kyrkans högste ledare.

Malmöborna Bushra och Ashuak stod på raden absolut närmast planen när påve Franciskus kom in och var exalterade över att komma så nära honom.

- Vi är katoliker från Irak och det här är fantastiskt stort för oss, säger Bushra.

Höll predikan

Vid Malmö-klackens ståplatsläktare på den norra delen av stadion hade en scen byggts upp, och mässan inleddes med en procession på den till psalmsång. Påven höll en predikan som kretsade kring helgon, så här på Allhelgonadagen, men han lyfte också fram andra som varje dag troget uppfyller dopets krav.

- Vi minns inte bara dem som har blivit helgonförklarade under historiens lopp, utan också så många bröder och systrar till oss som har levt sina kristna liv i fullkomlig tro och kärlek, i ett enkelt och undanskymt liv.

Påven nämnde också de svenska helgonen heliga Birgitta och Maria Elisabeth Hesselblad.

- De bad och arbetade för att förstärka enhetens och gemenskapens band mellan kristna. Ett mycket tydligt tecken är att det är här, i deras land, som kännetecknas av samlevnad mellan olika folkslag, där vi tillsammans minns reformationen för femhundra år sedan.

"Fantastisk upplevelse"

Under slutet av mässan gick präster ut i publikhavet för att ge nattvarden. Enligt Katolska kyrkan hade cirka 18 000 personer fått biljetter, men många av platserna på läktarna gapade tomma. Innan mässan inleddes ringlade sig dock köerna långa redan under de tidiga morgontimmarna.

- Det kommer bli en fantastisk upplevelse. Jag har drömt om det hela mitt liv och nu är dagen kommen. Det är första gången jag kommer påven så nära, säger Negasi Chafai som åkte till Malmö från Norrköping strax före ett i natt.

Efter att mässan avslutats begav sig påven och hans följe till Malmö Airport, där bland andra kulturminister Alice Bah Kuhnke fanns med i avskedskommittén. Vid 13-tiden lyfte planet och påven begav sig hem igen efter ett drygt dygn på svensk mark.

- Det är lite vemodigt när en kär gäst lämnar oss. Vi känner tacksamhet för att han ville komma och muntra upp oss i novembervädret, säger Katolska kyrkans biskop i Sverige, Anders Arborelius, som också var på plats för att vinka av planet.