Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Domstolsverket behöver mer pengar till att rekrytera personal till landets domstolar, för att kunna möta det ökade antalet mål. Arkivbild.

Pengabrist även hos domstolar när målen ökar

Landets tingsrätter får in allt fler brottmål, och än mer lär det bli när både polis och åklagare lovas mer pengar. Nu behöver också domstolarna större resurser – annars riskerar rättssäkerheten att påverkas om mål läggs på hög och förhandlingar dröjer.

- Det blir inte bättre ur bevissynpunkt om man får vänta länge innan vittnen kommer in i huvudförhandlingen. Det kanske ökar risken för att man inte riktigt kommer ihåg vad som hänt, säger Martin Holmgren, generaldirektör för Domstolsverket.

Under 2017 syntes en tydlig uppgång av antalet brottmål vid landets tingsrätter, efter att de några år tidigare blivit allt färre. Statistik från Domstolsverket över årets första tre månader visar att uppgången fortsätter. Totalt var brottmålen 5,3 procent fler januari–mars 2018 än samma period året innan.

Och mer lär det bli. En prognos över rättskedjans verksamhet de kommande åren visar att antalet brottmål som inkommer till Domstolsverket kan öka med 12 procent mellan 2017 och 2021.

Inte tappa

En förklaring till detta är att polisen kommer att få mer resurser de kommande åren och därmed kan utreda fler brott – något som så småningom landar i tingsrätterna. Domstolsverket begär nu 300 miljoner kronor extra 2019–2021 för att kunna nyrekrytera och möta den ökade arbetsbördan.

- I det här läget är det väldigt viktigt att man inte tappar de olika delarna i rättsväsendet. Satsar man mycket på polisen så ger det till slut resultat. Det måste följas upp av en hantering hela vägen, säger Martin Holmgren.

Även Åklagarmyndigheten påverkas av det ökade inflödet av ärenden. Förra veckan gick riksåklagare Anders Perklev ut och varnade för att hundra åklagare kan behöva sägas upp fram till 2021 om inte mer pengar skjuts till.

Vänta länge

I det läget är inte Domstolsverket, enligt Martin Holmgren. Däremot kan en konsekvens bli att handläggningstiderna ökar och att ärenden därmed kommer att få läggas på hög, säger han.

- Det i sin tur får väldigt negativa konsekvenser, eftersom det betyder att enskilda personer som är parter och vittnen och målsäganden och som har behov av att få målen avgjorda får vänta länge.

Efter att riksåklagaren uttryckte sin oro över läget svarade justitieminister Morgan Johansson (S) att mer kommer att satsas på hela rättskedjan om partiet får sitta kvar i regeringen efter höstens val. Även Moderaterna sade förra veckan att Åklagarmyndigheten måste få mer pengar.

- Att det kommer signaler om att man har förståelse för behoven i rättsväsendet, det tycker jag är väldigt viktigt, säger Martin Holmgren.