Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Förre talmannen Per Westerberg (M) under riksmötets öppnande.

Per Westerberg: Kreativ talman krävs

Stängda dörrar, kreativitet och gränstestning är viktiga ingredienser när ett förslag till statsminister ska hittas.

Riksdagens talman ska på torsdagen träffa alla partiledare var och en för sig för att sondera möjligheterna för en ny regering. Att samtalen sker mellan fyra ögon är en viktig framgångsfaktor, anser Per Westerberg.

- Det är en form av frihet att man hela tiden kan pröva och se utan att någon vet att det prövas. Det är en del av finessen med samtalen mellan fyra ögon. Allt är förnekbart efteråt.

Utröna möjligheterna

Som talman gäller det, enligt Per Westerberg, att testa var gränserna går, försöka vara kreativ och ta sig vidare i processen. Ofta visar sig ett alternativ omöjligt och då får talmannen gå vidare med nästa.

- Kör man fast där också börjar man kanske om med det ursprungliga alternativet. För saker förändras ju hela tiden när man försöker tänja lite grann på vad man möjligen kan tänkas acceptera.

Målar in sig i hörn

Det finns inga formella krav på att den regering som bildas ska kunna få igenom sin budget. Men Per Westerberg anser att det finns med som ett implicit krav när talmannen lägger fram ett förslag på statsminister. Frågan är därmed svår att undvika.

- Man testar om det finns en sportslig chans att få igen en budget. Ingen vill ju bilda en regering som faller efter några veckor, säger han.

Vilket förslag talman Andreas Norlén (M) kommer lägga och vad partierna säger under förhandlingarna vill Per Westerberg inte sia om.

- Partiledarna säger så mycket redan – och målar sig kanske lite för mycket in i hörn. Ska man gå på vad alla har sagt skulle ju en regering vara omöjlig att bilda. Men det kommer säkert att bildas en – och det kanske går fortare än man tror.