Sverigedemokraternas toppkandidat Peter Lundgren hade jobbat 30 år som lastbilschaufför när han blev vald till EU-parlamentet för fem år sedan.
Sverigedemokraternas toppkandidat Peter Lundgren hade jobbat 30 år som lastbilschaufför när han blev vald till EU-parlamentet för fem år sedan.

Peter Lundgren (SD): Sverige värre än Polen

De nationalistiska högerpartierna går framåt i Europa, och Sverigedemokraterna har därför kastat kravet på EU-utträde i papperskorgen.

ANNONS
|

När Peter Lundgren blev vald till EU-parlamentet för fem år sedan fick den första tiden ägnas åt att bygga upp partiets organisation.

Två holländare anställdes som fick börja med att översätta partiprogrammet till engelska.

Då ville Sverigedemokraterna att Sverige skulle gå ut ur EU. När Lundgren ställer upp för ytterligare en mandatperiod är kravet på EU-utträde lagt på hyllan.

- EU-kritiska partier växer kraftigt i alla länder och opinionsmätningar. Och då har vi för första gången någonsin en chans att åstadkomma en förändring av maktbalansen i huset, säger Lundgren.

ANNONS

- Det går inte att avfärda oss längre, de kommer att bli tvungna att lyssna.

Nej till mer EU

I stället för att propagera för en Svexit fokuserar nu Sverigedemokraterna på att åstadkomma en radikal förändring av unionen inifrån.

Ledstjärnan är mindre EU och mer makt åt medlemsländerna. Bland annat går partiet till val på färre EU-myndigheter, stärkt vetorätt och en avveckling av strukturfonderna.

Mycket av det kräver dock en revidering av EU:s grundfördrag – varför arbetet i praktiken kommer handla om att fortsätta bromsa initiativ som går i motsatt riktning.

Personligen tycker Lundgren att de om gemensamma skatter är av högsta prioritet att stoppa.

- Andra partier säger att det är ett ödesval, och de känner nog att det är så. Den federalistiska utveckling som pågått ostört kan nu få en ordentlig broms på sig, och det är inte en situation de är vana vid.

ANNONS

Också i klimatfrågor?

EU-parlamentarikern har röstat nej till en hel del förslag under mandatperioden. Enligt en granskning publicerad av tankesmedjan Arena idé även till förslag där partiet tycker att det är bra med EU-samarbete.

Klimatet är ett av de få områden som bör hanteras på EU-nivå, anser de. Ändå har Lundgren sagt nej till både till dyrare utsläppsrätter och högre klimatmål.

- Så fort EU är inne och tafsar på den nationella suveräniteten så blir det ofta att vi röstar nej i de här frågorna, förklarar han och tillägger att röstningarna sällan handlar om en enda fråga.

- Det läggs fram ett helt paket – och då blir det ofta sammantaget att det blir för mycket överstatlighet.

TT: Vad tycker du att EU bör göra istället?

- EU ska helt enkelt satsa på teknologi. Vi är världsledande i tekniska lösningar som tar hand om utsläppen, och det vi ska försöka göra är att sälja den här tekniken till Kina där utsläppen är som störst.

ANNONS

Vill ta efter Australien

Migrationspolitik är Sverigedemokraternas hjärtefråga och partiet ställer sig bakom upprustningen av det gemensamma gränsskyddet Frontex.

Det yttre gränsskyddet har "totalhavererat", hävdar Lundgren som menar att det hotar unionens inre fria rörlighet.

Vad gäller förslagen om ett gemensamt asylsystem motsätter sig dock SD en tvingande fördelning. Partiet tycker att det ska vara upp till varje enskilt medlemsland att bestämma hur många flyktingar de ska ta emot.

När det kommer till asylsökandeprocessen föreslår Lundgren att unionen kan ta inspiration från Australien.

- De hade stora problem med människor som drunknande i havet, men sedan sände man en klar signal om att den som tar sig dit illegalt automatiskt förlorar sin rätt att söka asyl.

- Samma sak måste gälla för EU, och ska man söka asyl bör man göra det från transitcenter på andra sidan Medelhavet.

Backar Polen

Flera partier i Sverige och Europa tycker att länder som inte tar ansvar i flyktingfrågan borde straffas ekonomiskt. Och flera av dem har samma inställning till de länder som bryter mot de grundläggande demokratiska värderingarna.

ANNONS

Lundgren har i grund och botten inga problem med en sådan mekanism – men tycker att kritiken riktad mot Polen, vars regeringsparti Lag och rättvisa ingår i SD:s konservativa partigrupp ECR, är överdriven.

- Det är ganska så politiskt färgat. Tittar vi till exempel på det här med att domarna tillsätts politiskt – det är ju så vi gör här också. Vi har 16 domare i Högsta domstolen som utses av regeringen, säger Lundgren.

Han undrar varför EU inte diskuterar att inleda sanktioner mot Sverige i stället.

- Polen har till och med en bättre situation. De har en konstitutionsdomstol och det har ju inte vi.

TT
Fakta: Peter Lundgren

Ålder:56 år.

Född:Bjuvs kommun i Skåne län.

Bor:Gnosjö kommun i Jönköpings län.

Meritlista:EU-parlamentariker, lastbilschaufför.

Fakta: Tre snabba frågor

Vilken fråga ligger högst på prioritetslistan?

- Att stoppa att EU får beskattningsrätt.

Vilket utskott vill du sitta i?

- Jag kommer nog att sitta kvar i transport och turism. Transportsituationen på våra vägar är min hjärtefråga.

Kommer du att redovisa dina kvitton offentligt?

- Ja, det kommer vi att göra.

ANNONS