Riksdagshuset i Stockholm. Arkivbild.
Riksdagshuset i Stockholm. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Planerade terrordåd mot riksdagen – en häktad

Två personer har gripits i Tyskland misstänkta för att ha planerat ett terrordåd mot svenska riksdagen, rapporterar Der Spiegel.
Planerna tros ha koppling till islamistisk extremism.
En av de misstänkta har häktats och häktningsbeslut för den andre tas på onsdagen, meddelar domstolen för TT.

ANNONS

Ines Peterson, talesperson på tyska Riksåklagarämbetet, bekräftar för TT att två män – 30 respektive 23 år gamla – har gripits och transporterats till domstolen i Karlsruhe.

– Vi har genomfört husrannsakningar av de misstänktas bostäder och arbetsplatser. Det kommer nu att ske fortsatta undersökningar av det vi hittat, säger Peterson till TT.

Gripandena skedde i tyska Gera under tisdagsmorgonen, då polisens insatsstyrka slog till efter beslut av Tysklands riksåklagare Jens Rommel.

De två gripna är, enligt Der Spiegel, afghanska medborgare och har koppling till IS Khorasan, som ofta beskrivs som terrorgruppen IS afghanska gren.

En häktningsdomare har under tisdagseftermiddagen beslutat att häkta den 30-årige mannen, meddelar Peterson för TT. Först på onsdag ska domaren besluta om häktning för den andre misstänkte, 23-åringen.

ANNONS

Motiverade av koranbränningar

Konkret tros männen ha planerat att öppna eld mot poliser och andra i eller vid riksdagen i Stockholm. Terrorplanerna ska vara motiverade av den senaste tidens koranbränningar i Sverige och ha utmejslats i nära samråd med IS Khorasan, som minst en av de misstänkta anslöt sig till i fjol.

Peterson vill inte svara på om männen har någon relation till Sverige eller kontakter här. Hon konstaterar bara det som står i myndighetens pressmeddelande, att koranbränningarna tros vara den bakomliggande orsaken.

Hon vill inte heller svara på hur långt framskridna planerna på en attack var.

De två gripna ska enligt åklagarens arresteringsorder ha kartlagt området runt riksdagshuset, och försökt komma över skjutvapen, något som dock inte ska ha lyckats.

Säpo: Samverkan med Tyskland

Varken svenska polisen eller Säkerhetspolisen (Säpo) vill kommentera ärendet, förutom att Säpo "har haft en samverkan med tyska myndigheter".

– När det kommer till frågor som rör det tyska ärendet, gripandena och insatsen som sådan, hänvisar vi till tyska myndigheter. Sedan är det såklart så att Säkerhetspolisen har en nära samverkan med våra internationella partner, och det gäller inte minst i frågor kopplade till terrorbrottslighet, säger Adam Isaksson Samara vid Säpos presstjänst.

Statsminister Ulf Kristersson säger till SVT Västernorrland :

ANNONS

– Det är mycket allvarliga uppgifter.

Justitieminister Gunnar Strömmer skriver i en kommentar till TT att regeringen har kontakt med Säpo med anledning av dem.

"Det här bekräftar återigen att vi har ett högt terrorhot mot Sverige. Och det visar vikten av att vi fortsätter arbeta strukturerat och uthålligt för att bekämpa terrorism och våldsbejakande extremism", säger han.

Riksdagens säkerhetschef Niklas Åström hänvisar även han till Säpo men skriver att riksdagen löpande gör hotbildsbedömningar.

Ärendet är det andra fallet av misstänkta terrorplaner mot Sverige som uppdagas i Tyskland där motivet sägs vara koranbränningar. I december dömdes två bröder från Syrien för att ha planerat ett bombdåd mot en kyrka i Sverige.

ANNONS