Stockholms regionpolischef Mats Löfving medverkade i SVT:s Aktuellt och pratade om skjutningarna i Sverige.
Stockholms regionpolischef Mats Löfving medverkade i SVT:s Aktuellt och pratade om skjutningarna i Sverige. Bild: Henrik Montgomery/TT

Polischefen: Åttaåringar rekryteras till kriminella gäng

Stockholms regionpolischef Mats Löfving berättade i SVT:s Aktuellt att barn så unga som åtta år rekryteras till kriminella gäng. Han uppgav också att de som begår dödsskjutningar tar större risker än tidigare.
– Varför väljer en så ung människa att bli en mördare? Det är en nyckelfråga och det bekymrar mig, säger han i programmet.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeStockholm usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Inom loppet av en dryg vecka har det inträffat fyra skjutningar i Södertälje, varav två personer dog till följd av sina skottskador. Senast i lördags avled en man i 40-årsåldern, och han blev den 50:e personen som skjutits ihjäl i Sverige i år.

Stockholms presstalesperson Anders Bryngelsson har tidigare beskrivit situationen som allvarlig och att våldet har ändrat karaktär.

– Våldet har blivit grövre. Tidigare sköt man för att skada. Nu skjuter man för att döda. Det blir allt yngre utförare av det här våldet så därför är det jätteviktigt att bryta tillförseln till de kriminella gängen, sade han i helgen.

ANNONS

LÄS MER:Fyra anhållna för mordet i Södertälje i fredags

”Rena avrättningar”

Att våldet har ändrat karaktär är något som Mats Löfving, polischef i region Stockholm, också kom in på när han medverkade i SVT:s Aktuellt under måndagskvällen.

– Antalet skjutningar blir färre, antalet skadade blir färre, men dödsskjutningarna ökar och vi tolkar dem som rena avrättningar, säger han och fortsätter:

– Gärningsmännen såg att polisen var nära. De har sådan drivkraft och hänsynslöshet att de begår de här brotten ändå och chansar på att de ska kunna fly.

Löfving uppgav att skjutvåldet i Stockholm, Göteborg och Malmö har varit konstant de senaste åren – men att polisen nu den senaste tiden har sett en oroväckande ökning i de mellanstora städerna.

LÄS MER:Polisen: Inga tecken på minskning av skjutvåldet

Åttaåringar rekryteras

Något som Mats Löfving också beskrev som bekymmersamt är att brottsligheten i Stockholm kryper ned i åldrarna. Bara i år har det varit 22 dödsskjutningar i Stockholm.

Totalt är 28 personer frihetsberövade i brottsutredningarna, varav hälften av dem uppges vara 20 år eller yngre.

– Det som oroar mig är tillväxten av väldigt unga människor som begår de här morden. Varför väljer en så ung människa att bli en mördare? Det är en nyckelfråga och det bekymrar mig.

Polisen och kommundirektörerna har också sett att allt fler yngre rekryteras in i kriminella gäng, och att de oftast lockas med olika typer av gåvor eller tjänster.

ANNONS

– De ger exempel på att åttaåringar rekryteras in. Kan du förvara narkotika, eller vara observatör? I gengäld får du en häftig Iphone. Det är så man börjar stegen in i kriminaliteten, säger han.

ANNONS