Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Polis letar efter en mordmisstänkt fånge som rymde och försvann i skogarna väster om Laxå under torsdagen.

Polisen avbryter sökinsats efter rymling

Den riktade sökinsatsen efter den morddömde 25-åring som rymde från en transport utanför Laxå på torsdagen har avbrutits. Mannen tros inte vara kvar i området, meddelar polisen.

Klockan 07.30 på fredagsmorgonen fick polisen tips om hur två män kom i en bil till en plats inom polisens sökområde i Tivedsskogarna. En man ska då ha sprungit från ett stall och hoppat in i den väntande bilen, vilket Aftonbladet var först med att rapportera om.

- Vi är just nu på platsen med personerna som lämnat tipset för att få mer information om vad de sett och hört, sade Christina Hallin, presstalesperson polisen region Bergslagen till TT under fredagsmorgonen.

Vid 17-tiden på eftermiddagen meddelar polisen att sökinsatsen i området avslutas. Det bedöms nu inte längre vara troligt att mannen är kvar där. Sökandet övergår i "inre och yttre spaning på andra platser i landet som kan bedömas vara av intresse", meddelar polisen.

Gjort stickprover

Polisen lyckades inte hitta någon eller några personer eller fordon med hjälp av tipset, men fortsatte söka med utgångspunkten att mannen fortfarande kunde röra sig kvar i samma område på två gånger två mil till fots.

Ytterkanterna av sökområdet patrullerades av poliser och inom sektorn sökte man med hjälp av bilar och motorcyklar. Bilar som passerade området har kontrollerats i stickprover.

Kriminalvården som ansvarade för själva transporten då mannen lyckades rymma har inlett en incidentutredning för att gå till botten med vad som gått fel.

Prioriteras högst

- Det är den mest prioriterade utredningen vi har just nu. Vi kallar in personal från semestern för att påskynda utredningen. Den beräknas vara klar inom två-tre veckor, säger Claes Nöjd, tillförordnad chef för nationella transportenheten på Kriminalvården.

Den förrymde 25-åringen är dömd för mord men har överklagat domen och anses därför vara häktad. Det var i samband med en transport från en rättspsykiatrisk klinik i Göteborg till häktet Salberga i Sala som Kriminalvården stannade till strax söder om Borasjön i Laxå vid lunchtid för en kisspaus.

- Att stanna utanför skyddat område görs endast i nödfall. Varför det skedde den här gången får utredningen visa, säger Claes Nöjd.

Rymde i handfängsel

Trots att mannen både var barfota och handfängslad vid rymningstillfället lyckades han ta sig bort från kriminalvårdspersonalen och har nu hållit sig undan från polisen i över ett dygn. Huruvida han är farlig för allmänheten är dock inte polisen helt tydliga med.

- Det är svårt att säga hur han beter sig i en desperat situation. Men han har inte tidigare dokumenterats som en farlig person. Men det som är viktigt är att allmänheten låser sina fordon, så att han inte kan ge sig iväg. Och ha tillsyn på uthus och liknande, sa Christina Hallin, tidigare under fredagsmorgonen.

Flera polispatruller, hundpatruller och en helikopter har använts i samband med sökningen.