En djurrättsdemonstration i Madrid, Spanien. Arkivbild.
En djurrättsdemonstration i Madrid, Spanien. Arkivbild.

Polisen får nytt uppdrag om djurrättsaktivism

Regeringen ändrar i Polismyndighetens regleringsbrev. Myndigheten ska nu redovisa hur de arbetar för att motverka brottslighet kopplad till djurrättsaktivism.

ANNONS
|

Redovisningen ska vara klar senast den 1 mars 2020, skriver Lantbrukets Affärstidning (ATL).

”Jag vet att Polismyndigheten tar problematiken på allvar och att myndigheten samarbetar med Säkerhetspolisen”, skriver inrikesminister Mikael Damberg (S) enligt ATL i ett svar till riksdagsledamot Runar Filper (SD), som ville att polisen skulle beläggas med ett ”nationellt helhetsansvar för att kartlägga, bekämpa och lagföra de individer och organisationer som ägnar sig åt kriminell djurrättsaktivism”.

Brott mot lantbrukare har fått allt mer uppmärksamhet. Det finns ingen brottskod för brott kopplade till just djurrättsaktivism, men enligt en granskning av Göteborgs-Posten har flertalet brott riktats mot svenska lantbrukare och djurägare de senaste tre åren. Det rör sig bland annat om brandattentat, intrång i bostäder, skadegörelse, telefonterror, misshandel och grova mordhot, i flera fall riktade mot barn.

ANNONS

Bland annat Lantbrukarnas riksförbund (LRF) har krävt ökade åtgärder och mer resurser till polisen för att komma till rätta med brottsligheten.

TT
ANNONS