Årepolisen är förberedd på en intensiv vecka när stockholmarna har sportlov. Arkivbild.
Årepolisen är förberedd på en intensiv vecka när stockholmarna har sportlov. Arkivbild. Bild: Pontus Lundahl/TT

Polisen i Åre redo för anstormning

Polisen i Åre är redo för en intensiv vecka när stockholmarna intar skidorten. Redan under söndagen satte polisen tonen med en trafikinsats som resulterade i 77 hastighetsböter och åtta omhändertagna körkort.
– Vi är beredda på det mesta faktiskt, säger Andreas Zehlander, gruppchef för Årepolisen.

ANNONS

Polisen genomförde under söndagen flera trafikkontroller, bland annat längs E14 och länsväg 321. Många bilister hade alldeles för bråttom och förklarade sin fortkörning med att de var stressade över att komma fram till sin semesterort.

– Där blev det 77 hastighetsböter och åtta omhändertagna körkort. På en resdag, säger Andreas Zehlander.

Många reser till Åre under vecka 9 när bland annat Stockholms skolelever har sportlov. Och förutom trafikkontrollen planerar polisen att göra ytterligare en rad insatser under veckan – exakt vilka vill Zehlander dock inte berätta.

– Vi är beredda på det mesta. Vi har en förstärkt förmåga för Åre under vecka 9. Vi har förstärkt internt inom Jämtland och vi kommer jobba otroligt brett, säger Zehlander.

ANNONS

Beredda på fest

Dessutom är de beredda på coronarelaterade insatser som exempelvis hemmafester som spårar ur när fler väljer att festa hemma i stugorna när krogen är stängd.

– Men det hade vi förväntat oss över jul- och nyår också, men då fick vi inte in några sådana samtal och det blev väldigt lugnt på den fronten. Men nu har vi fått signaler om fester i stugor och lägenheter som vi ska titta till lite extra.

Är det en fest som man har annonserat om i exempelvis sociala medier så har polisen möjlighet att upplösa den, då det kan ses som en offentlig tillställning, enligt Zehlander.

– Är det att man drar ihop till en fest, till en tillställning, då kommer vi att fara dit. Kan vi upplösa den så gör vi det, annars kan det ju vara ett brott mot ordningslagen eller pandemilagen, säger han.

Ingen bestämmelse

Däremot finns det ingen möjlighet varken för länsstyrelsen eller för polisen att upplösa en privat fest som inte är annonserad någonstans och som inte anmäls som störande av exempelvis en granne.

– Det finns ingen bestämmelse som säger att man inte får ha en fest i en fjällstuga, säger Ian Kindstrand, jurist på länsstyrelsen, som har tillsynsansvar för att restriktionerna i pandemilagen följs.

ANNONS

Dock gäller naturligtvis Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19, där det bland annat står att man bör begränsa nya nära kontakter och endast umgås med de personer som man normalt träffar.

Marie Carlsson/TT

ANNONS